Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо вземането на душ при депресия е особено трудно?

13 юли 2024, 10:00 часа

Вземането на душ - на пръв поглед проста ежедневна задача - може да се превърне в непреодолимо предизвикателство за хората, страдащи от депресия. Причините за тази трудност са многостранни, като в тях се преплитат психологическите, емоционалните и физическите аспекти на разстройството.

На първо място, депресията често изчерпва енергията и мотивацията на човека. Психическата и физическата умора, която съпътства депресията, може да направи перспективата за вземане на душ изключително тежка. Когато дори ставането от леглото изглежда като херкулесово усилие, стъпките, свързани с вземането на душ - събиране на тоалетни принадлежности, регулиране на температурата на водата, продължително стоене - могат да изглеждат обезсърчителни. Това изтощение не е просто умора, а дълбока, всепроникваща умора, която засяга цялото тяло и съзнание, правейки всяка дейност, изискваща усилие, почти невъзможна.

Депресия: Всичко, което трябва да знаете за нейните ранни признаци

Освен това депресията често води до намаляване на чувството за собствена стойност и грижата за себе си. Лицата, страдащи от депресия, често се борят с чувство на безнадеждност и самозабрава, като се питат дали заслужават грижи и чистота. Този начин на мислене може да намали възприеманата важност на поддържането на лична хигиена, тъй като хората могат да почувстват, че благосъстоянието им няма значение. Липсата на мотивация се усложнява допълнително от липсата на положително подкрепление; докато здравите хора могат да се чувстват освежени и ободрени след душ, хората с депресия може да не изпитат такива ползи, което намалява стимула за изпълнение на задачата.

Когнитивните симптоми на депресията също играят важна роля. Депресията често нарушава изпълнителната функция, която включва планиране, вземане на решения и способност за иницииране на задачи. Последователността на действията, необходими за вземане на душ - вземане на решение кога да се направи това, събиране на необходимите неща и действително изпълнение - може да бъде нарушена от симптомите на депресия. Тази когнитивна мудност затруднява започването и изпълнението на задачите, независимо колко лесни изглеждат те за другите.

Три съвета за това как да се преборите с депресията

Освен това сетивното изживяване от вземането на душ може да бъде непосилно за човек с депресия. Звукът на течащата вода, усещането за попадане на водата върху кожата и промените в температурата могат да бъдат твърде стимулиращи. Депресията често засилва чувствителността към сетивните въздействия, което прави това, което обикновено е успокояващо преживяване за повечето хора, неприятно или дори притеснително.

И накрая, изолацията и отдръпването, свързани с депресията, могат да изострят проблема. Без социални контакти или нуждата да се представяте пред другите, външната мотивация за поддържане на хигиена намалява. Липсата на рутина и структура, която често се наблюдава при депресия, също може да доведе до нередовни или занемарени навици за лична хигиена.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес