Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябва да ядете банани дори по време на диета?

06 септември 2021, 22:25 часа

Напълно незаслужено бананите са пренебрегвани от диетолозите. Почти всички диети изключват този плод заради твърдението, че в него не се съдържа нищо друго освен нишесте. 

Междувременно учените са на друго мнение - според тях бананите са едни от най-полезните за здравето плодове и в никакъв случай не бива да се премахват от менюто, включително и при спазването на диета. Този вкусен плод може не само да подобри състоянието при някои заболявания, но и да ги предотврати. 

Наднормено тегло

Въпреки високото съдържание на нишесте, бананите са нискокалорични плодове: един плод съдържа 90-100 калории. Те също така помагат за потискане на производството на хормона грелин, който стимулира глада, а фибрите, които се съдържат в изобилие в тях, помагат да се чувстваме сити за по-дълго време. Това е основателна причина да не изключвате този плод от менюто си дори по време на диета.

Диабет

Бананите са с високо съдържание на неразтворими фибри, които помагат за регулиране на кръвната захар.

Проучване установява, че хората които ядат 250-300 грама банани на гладно всеки ден, отбелязват по-ниски нива на кръвната захар и холестерола след три месеца.

Ако се опасявате, че диетата ще се отрази негативно на нивата на кръвната ви захар, задължително включете в нея банани.

Хипертония

Бананите са с високо съдържание на калий: един плод съдържа 400 mg от този минерал, а препоръчителната дневна доза от него е 3200 mg. Калият насърчава кръвопритока и нормализира кръвното налягане.

Запек

Същите диетични фибри, които помагат да се контролират нивата на кръвната захар, са полезни и за храносмилането: те насърчават храносмилането и облекчават запека.

Особено по време на диета е важно храносмилателната система да работи ефективно, за да се изхвърлят всички токсини от тялото.

Астма

Проучване, проведено от експерти от King's College London, потвърди, че децата, които ядат поне един банан на ден, страдат по-рядко от астма. Това е още една причина да включите бананите и в диетата на децата ви.

Безсъние

Често по време на диета се оплакваме от безсъние. В случая то е провокирано от недостатъчния прием на калории. 

Магнезият и витамин В6, които също са в изобилие в бананите, спомагат за подобряване на паметта и подобряване на съня.

Ако страдате от безсъние или често се будите през нощта, изяжте един банан час преди лягане. В рамките на една седмица ще забележите подобрение.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес