Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо НЕ трябва да се празнува 40-тата годишнина?

16 декември 2022, 14:22 часа

Православните християни обикновено избягват да празнуват 40-годишнината си заради религиозни вярвания и възгледи. Но всички ли сме наясно каква е причината точно 40-те години, тази преходна възраст, да не се отпразнува? 

Всъщност това суеверие не е разпространено само в християнските учения, а се среща още в древността, има го в някои окултни вярвания и т.н. Повече за числото 40 и неговата символика ще разгледаме в следващите редове.

Символика на числото 40

Суеверията за цифрата 40 започват още от древността, като най-известните са свързани с това, че 40-ият рожден ден не бива да се празнува, че бебето не бива да се показва до 40 дни, че на 40 ден от смъртта на мъртвия се прави помен и т.н., които и до ден днешен се изпълняват стриктно от много хора.

Бабините поверия за мигновено забогатяване

Числото 40 се свързва и с потопът, продължил 40 дни, както и с това, че Мойсей 40 години е водил евреите през пустинята. 

Някои вярвания дори достигат до крайните суеверия като това, че ако празнуваш 40-тата си годишнина, то няма да доживееш до 50-тата. Особено разпространено е това поверие в Русия. Огънят, осветяващ тортата от свещите на 40-тия рожден ден, може да привлече смъртта, казват възрастните.

Освен из славянските територии, в средните и източните части на Азия също има много поверия, свързани с негативната символика на числото 40. Всъщност там се акцентира повече върху четворката, но 4+0=4. Четворката там е символ на смъртта и лошия късмет, нещастието. Дори в много от азиатските градове и болници цифрата 4 се пропуска при обозначаване и номериране на болничните стаи или адресите. 

10 народни поверия, които всички трябва да знаем

Хората, които имат интерес към окулното например, в това число и картите таро, споделят своите теории за числото 40. Смъртта се обозначава с буквата М, а тя в еврейската азбука отговаря именно на цифрата 40.

Науката също не се бави и полага своите теории, свързани с човешките биоритми. 40-годишнината е гранична възраст, с която се бележи развитието на човешкия мозък, а не както повечето сме се заблуждавали, че нашето интелектуално развитие приключва в тийн възраст например.

40-тият рожден ден и празнуването му

Тъй като в миналото продължителността на живота била значително по-кратка, то 40-те години се смятали като преход към напредналата възраст, с която прииждат и всякакви заболявания. Един вид 40-тият рожден ден се явявал като знак за идващата старост.

Друго суеверие пък сочи, че след 40-те нашият ангел хранител ни напуска и оставаме без защита.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес