Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не се подарява сапун на любим човек?

08 август 2023, 13:47 часа

От незапомнени времена българския народ вярва в знамения и суеверия, които дебнат на всяка крачка. Някои от тях са дълбоко вкоренени от миналото и носят специфичен семантичен товар, докато други са просто измислица, която е паднала в устата на нашите предци и е запазена във фолклора и до днес.

Голяма част от знаците са пряко свързани с подаръците: и тук има много повече митове, отколкото реални факти.

Мнозина умишлено не дават някои неща според забраните на суеверието: ножове, вилици, часовници, огледала, бижута с перли, шалове и дори книги, според различни версии, попадат в съмнителен списък.

Сапунът също е включен в това и е истинска изненада за повечето. Днес това е популярен сувенир, който можете да закупите в магазина или да направите сами. Майсторите, занимаващи се с правенето на сапун, твърдят, че е възможно и дори необходимо да се подари сапун.

Ароматният подарък е подходящ във всяка ситуация: като сувенир, като знак на внимание, за Нова година, рожден ден, имен ден.

Противниците отстояват позицията си и казват, че сапунените подаръци могат да донесат лош късмет на притежателите си.

Ароматен сапун

Нека се опитаме да разберем откъде идват лошите поличби, свързани с тези ароматни продукти и трябва ли да им се вярва?

Знаци и СУЕВЕРИЯ - Защо не трябва да се сяда върху масата

Защо е невъзможно да подарите сапун: знаци

Сапунът като подарък често се дава на колеги и познати: малък необвързващ сувенир е точно това, от което се нуждаете на 8 март и Нова година. В допълнение, ръчно изработените продукти изглеждат елегантни и необичайни.

Какви са суеверията?

Привържениците на езотеричните теории казват, че сапунът има магически свойства и може да наруши енергийната хармония на този, на когото ще бъде даден.

Впоследствие човекът започва да се чувства уморен, отпаднал, сънлив. Най-простите неща се превръщат в сложни и трудни процеси.

Но ако погледнете от другата страна, те могат подарят сапун с добри мисли и пожелания, тогава лошата поличба вече не изглежда така.

Друго мнение е връзката с израза "пукнах като сапунен мехур". Тоест тълкуването може да бъде такова, че човек, след като използва подаръка, ще бъде преследван от провали и необещаващи начинания. Тази теория също няма практическо оправдание, тъй като всяка народна поговорка е просто асоциация на човека, който я е измислил.

Летни суеверия, които ще привлекат късмет, пари и любов

По-разбираемо обяснение за произхода на знаците отива далеч в миналото - по времето на публичните екзекуции на площадите. Тогава сапунът се използва в тандем с въже, така че суеверните хора свързват по отрицателен начин.

Страхът от проблеми със закона, внезапно заболяване и дори смърт кара хората да спрат да дават и приемат сапун, въпреки че това не е подкрепено с нищо друго освен с банални спекулации.

Какво да направите, ако сапунът е подарен? Просто си плати за това. Езотериците твърдят, че това ще помогне да се неутрализират възможните последствия, защото всъщност продуктът ще бъде купен с вашите пари. За да направите това, достатъчно е да дадете на подаряващия стотинка или малка банкнота в замяна.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес