Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо китайските мъже обичат да показват корема си на публични места?

16 май 2024, 10:11 часа

Ако си мислите, че мрежестите тениски са останали в миналото, то тогава вижте китайски мъже, които са отишли по-далеч и се разхождат само по гол корем!

Тази тенденция е наричана сатирично и „пекински бикини“ - т.е. практиката на мъжете предимно на средна възраст да прибират тениската или потника си до гърдите на обществени места в горещо време, като излагат корема си на показ, за да охлаждат тялото си. Наименованието се появява сред англоговорящите емигранти в Китай през 2010 г., въпреки че практиката съществува отдавна, но няма утвърдено име.

Самото име на традицията се смята за сатирично и осъдително, тъй като бикините са елемент от женското облекло, докато „пекински бикини“ се отнася предимно за мъжете.

По принцип, навиването на тениска, за да се покаже коремът, се смята за проява на лош вкус. Но китайците не виждат нищо осъдително в това - за тях, напротив, то е показател за стабилни, големи доходи. Какво общо има голямата заплата с това? Въпросът е, че тази „тенденция“ преобладава сред мъже, които са далеч от стройното и стегнато телосложение - казано по-просто, това са мъже „с коремче“.

С ново поколение ракети: До седем години китайци планират да кацнат на Луната

Те демонстрират такова телосложение без притеснение, защото ако са имали възможност да ядат толкова много и да не разпръскват натрупаните мазнини и въглехидрати, това означава, че са щастливи собственици на седяща офис работа със заплата над средната, а офис работата в Китай се смята за много престижна.

Разбира се, това е и сблъсък между градски и селски структури, тъй като младите китайки продължават да лудуват по елегантно сложените актьори от китайските драми. Дори китайското правителство води кампания, че правенето на подобни неща на обществени места не е добра идея, тъй като нанася тежък удар върху имиджа на Китай сред посещаващите го туристи.

Вече има глоби за „пекинските бикини“, а в град Дзинан като цяло - снимките на тези, които излизат на улицата с гол торс и боси, ще бъдат публикувани в „позорната лента“ на местния вестник.

Краката на древни китайци били отрязани като наказание

Мъжете обаче няма да бъдат възпрени от тази тенденция. Особено след като според техните вярвания именно в стомаха е съсредоточена жизнената енергия „ци“. Не без основание се смята, че разтриването на корема е за получаване на късмет за целия ден.

Освен всичко друго, както вече казахме, пухкавият корем, с който така активно се хвалят китайците, е лукс, който не е достъпен за всеки. В Китай има доста кльощави слаби китайци, които работят на строителни обекти и тежка работа.

А ако са натрупали мазнини по корема, очевидно работят в офис на седяща работа. Която е много по-престижна, плюс това има по-малък риск от нараняване и загуба на работоспособност, заедно с възможността за издръжка на семейство.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес