Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо има памук в шишенцата за лекарства

08 февруари 2022, 11:55 часа

Ако някога ви се е налагало да измъквате памучно тампонче от шишенцето си с лекарства, то вероятно сте се чудили какво прави там на първо място. Тази топчица памук изглежда неуместна сред твърдите, малки хапчета, препречваща пътя ви към тях и заемаща по-голямото пространство, което е предназначено за продукта. И всичко, което правите с нея, е да я изхвърлите.

Как да използваме утайката от кафето

Е, истината е, че преди е служила на цел, но днес... наистина не прави нищо. В крайна сметка: Има някои много по-добри приложения за памучните топчета.

Първите по рода си памучни топчета започват да се появяват в бутилки за хапчета в началото на 1900-те. Фармацевтична компания ги добавя, за да предотврати клатенето на хапчетата в бутилката и потенциалното им счупване. Ако клиентите отворят шишенце счупени хапчета, те биха могли да приемат твърде много или твърде малко от количеството на лекарството.

Десетилетия по-късно, през 80-те години, новата технология на затваряне и производство на лекарствата прави памучните тапи безполезни. Може да се питате защо тогава продължават да са там? Защото хората са свикнали с тях и се е превърнало в стандарт.

Тайната на готвенето под налягане

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес