Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ароматът на мента е бил смятан за свещен от древните египтяни и римляни

18 юли 2024, 10:29 часа

В днешно време ментата се използва в кулинарията, медицината, козметиката, промишлеността и ароматерапията. Но откъде започва историята на нейната полезност?

Легендата за нейния произход е следната: на света живяла красива нимфа на име Минта. Тя следвала реките и изворите, а близо до къщата ѝ въздухът бил винаги чист. Тя давала сила и енергия на уморените пътници, здраве на болните и дълголетие на старите. Случило се така, че богът на подземното царство Хадес се влюбил в нея.

Съпругата му Персефона, разбира се, не одобрила връзката и превърнала нимфата в малък невзрачен храст. Хадес се опитал да върне Минт, но не успял, след което възнаградил растението с благоуханен аромат. Така се появила ментата. Богинята Афродита харесала историята за нещастната любов, затова решила, че ментата ще бъде силен афродизиак.

Какво се случва с тялото, ако пиете вода с мента всеки ден

Сега знаем за успокояващите свойства на ментата, поради което древните египтяни са смятали аромата на мента за свещен. Ментата може да промени гнева в милост и да охлади огъня на ревността.

В Древен Рим по време на празници поръсвали стаите и масите с ментова вода, вярвайки, че миризмата на мента повишава настроението и насърчава оживените разговори. Носели са и венци от зелени клонки на главите си, за да подобрят мозъчната дейност и по-добрата концентрация. Военните лидери обичали да практикуват това (между другото, ментата е и силно средство срещу умора).

Казвали, че ако сложите едно стръкче мента във възглавницата си през нощта, ще спите спокойно и непробудно. Ментата се е използвала за лечение на заболявания като безсъние, повръщане, жълтеница, стомашно-чревни заболявания, както и като болкоуспокояващо и диуретично средство.

Ментата енергизира и разширява кръвоносните съдове, което може да има добър ефект върху личния ви живот, но експертите винаги са казвали, че ментата е „женска билка“, мъжете не трябва да я използват, за да не влошат сексуалните си възможности.

Чай от мента - как е правилно да се приготвя и да се пие

Ако сте суеверен човек, сложете ментово листо в чантата си. Смята се, че то привлича парите. Ако портмонето не стане по-тежко с течение на времето, не се разстройвайте, но винаги ще има приятен аромат.

Ментата също така винаги се е използвала в шампоани и маски за коса, и то не без основание. Тя е най-силният активатор на растежа им. След като използвате маска с мента, косата ви не само ще се насити с полезни вещества, ще стане гладка и блестяща, но и ще расте бързо.

Полезните свойства на ментата наистина могат да направят живота ни по-добър, но това не означава, че трябва да тичате до магазина и да изкупувате всички ментови продукти. Всичко трябва да е в умерени количества, оптималното количество чай с мента е 2-3 чаши, той няма кофеин и затова може да се пие през нощта, освен че успокояващата мента ще подобри храносмилателните процеси.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес