Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Запознайте се с адското пиле

20 март 2014, 11:43 часа

Пернатото 3-метрово чудовище е населявало планетата ни преди 66 млн. години, според последни проучвания на специалистите.

Те са установили, че костите използвани при сглобяване на скелета на новия вид динозавър датират именно от този толкова далечен период. С внушителните си размери и остри като бръснач нокти може и режисьорът на новата част от поредицата „Джурасик Парк“ да го включи в сценария и да измисли някоя брутална сцена с него.  

Със сигурност обаче няма да искате то да се озове при пилетата в къщата на баба ви, а всъщност откривателите му са измислили внушителното му название „Пилето от Ада“. Освен височината и острите си нокти, друга отличителна черта в скелета му е, че не е имало зъби, а страховитата му визия се е допълвала с един масивен гребен.

Учените смятат, че този вид динозавър е бил всеяден и е достигал тегло от около 227 килограма. Специалисти от Природонаучния музей в Питсбърг са успели да направят почти цялостен скелет на динозавъра, като костите са били открити в Северна и Южна Дакота. Според тях този вид „голямо пиле“ спада към Овираптозаврите, които по-скоро се причисляват към птиците и имат подобни гребени на главите си.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес