Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно ли е да промените завинаги цвета на очите?

28 септември 2024, 19:30 часа

Модна козметична процедура ви позволява да „преоцветите“ ириса си. Но струва ли си да отидете на хирургическата маса за това?

Възможно ли е да промените завинаги цвета на очите?

Смяната на цвета на очите не е нова услуга, но доскоро обикновено се правеше по медицински причини, ако ирисът е изкривен по някаква причина. Напоследък кератопигментацията, както и татуирането на ириса и други подобни процедури станаха модерни. Уморени от сини очи - плащате пари и получавате зелени. Нека оставим настрана въпроса защо просто не използваме цветни лещи - нека по-добре да разберем дали цветът наистина ще се промени веднъж завинаги и дали това е опасно.

Още: 6 опасни навика, съсипващи здравето на очите

Ирисът на окото има два пигментирани слоя, съдържащи меланин. Те определят един от шестте основни разпознаваеми цвята: очите могат да бъдат кафяви, кехлибарени, лешникови, зелени, сини и сиви.“

Ако има много пигмент и в двата слоя, очите ще бъдат тъмнокафяви - това е, което има приблизително 80% от населението на света. А най-редкият цвят е зеленият, което означава, че в предните слоеве на мембраната има по-малко меланин. Ако изобщо няма такъв, очите ще бъдат сини или сиви.

 

Как можете да промените цвета на очите си?

Още: Кои зодии имат рентгенови очи - виждат абсолютно всичко!

Кератопигментация

Това е името на козметична процедура, при която в роговицата се инжектират специални багрила, за да се промени цвета на очите. Това е една от най-древните техники. Някога саждите са били инжектирани в очите като пигмент.

Лазерна депигментация

С помощта на лазер можете да „изгорите“ от външния слой на ириса не само самия кафяв пигмент, но и клетките, които го произвеждат. Първоначално това е било използвано за лечение на кожна меланоза на окото, състояние, при което пигментът прониква в други части на окото, като бялото на окото. Тази техника често се използва като преход от тъмни към по-светли очи.

Още: Хипертония и онкологични заболявания: Очите разкриват сериозни здравословни проблеми

Силиконови импланти

По същество това е цветна леща, постоянно вградена в окото. Това е хирургична процедура: лекарят прави разрез в предния слой на роговицата и там поставя имплант с желания цвят.

Във всички тези случаи цветът на очите всъщност се променя веднъж завинаги. Но колко безопасно е?

Както кератопигментацията, така и лазерната депигментация носят висок риск от инфекция. Тези процедури могат да увредят зрението до степен на слепота, да провокират перфорация на роговицата, глаукома и катаракта. Има доказателства, че някои пациенти след кератопигментация не могат да преминат ЯМР заради болезнени усещания в очите.

Същото важи и за импланти, които също могат да лишат човек от зрението му частично или напълно. Други неприятни последици включват промяна във формата на окото, повишаване на налягането на вътреочната течност върху зрителния нерв. Това, между другото, също води до слепота.

Дори когато тези интервенции са необходими за лечение на заболявания, лекарите винаги оценяват баланса на ползата и риска. И още повече, че няма доказателства, че промяната на цвета на очите само за красота е препоръчителна. Да ще получите желания ефект, но след това ще трябва да търпите болка дълго време, може би дори цял живот. Може би цветните лещи, избрани от лекар, все пак ще бъдат правилният компромис?

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес