Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втора бременност – кога да я планираш?

09 декември 2021, 09:20 часа

В гинекологията мненията за това колко време трябва да се изчака, преди да се реши дали да има още едно дете, се разделят от много години.

Анализ на близо 150 000 бременности, направени от канадски учени, донесоха конкретна препоръка: най-благоприятният, от гледна точка на здравето на майката и детето, интервалът между раждането и  зачеването на друга бременност е една година. Всъщност това е минимум година, а за предпочитане до 18 месеца, твърдят авторите на изследването от Университета на Британска Колумбия и Harvard TH Chan School of Public Health.

Какъв е рискът за жените, които раждат по-бързо втори път?

Канадските изследвания показват, че малките интервали между бременностите - по-малко от една година - увеличават риска от усложнения както при деца, така и при жени от всички възрасти. Те могат да доведат до преждевременно раждане: при жени над 35 години рискът да се родят преди 37 седмици е 6%. (шест случая от сто раждания). При по-млади жени, които забременяват през първите шест месеца след раждането, преждевременното раждане се случва в 85 случая на 1000 бременности (риск 8,5%). И пада до 3%, ако двойката изчака още една година.

За жени над 35 години рискът от смърт при раждане или други сериозни усложнения е 1,2%. (12 случая на хиляда бременности). Други заплахи включват отлепване на плацентата, спонтанен аборт, ниско тегло при раждане, анемия и  постнатална депресия. Изчакването от 18 месеца намалява вероятността до 0,5%.

Година или две?

Изследване, проведено от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, показва, че при 30 на сто от жените, интервалът между бременностите е твърде кратък. Експертите казват, че жените трябва да изчакат поне 18 месеца (и не повече от 60), преди да решат да имат нова бременност. От своя страна насоките на Световната здравна организация препоръчват идеален период от 24 месеца и не по-кратък от 18.

Ришард Рутковски, световноизвестен гинеколог смята, че трябва да има индивидуален подход към всеки пациент. Но като цяло - следвайки американските препоръки - той твърди, че най-доброто време между ражданията е поне една година, а за предпочитане 2,5 години, тоест 30 месеца.

Бременността винаги е риск за жената и плода. Тялото на жената се променя много. Увеличава се с около 40 процента (а по време на раждане е дори по-голям) сърдечният дебит (т.е. обемът на кръвта, който една от камерите на сърцето изпомпва в минута), а матката, изградена от малък крушовиден орган с тегло 70 г, тежи до приблизително 1000 г (и има среден капацитет от 5 литра).

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес