Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко за индийското орехче: От Колумб до наши дни

15 април 2024, 05:40 часа

Индийското орехче е вечнозелено растение, произхождащо от Молукските острови (островите на подправките) и други тропически острови на Източна Индия. Голямото семе на тези дървета съдържа две забележителни подправки: индийското орехче е ядрото на семето, когато е смляно, докато арилът е настърганата червена до оранжева обвивка, която обгражда семето.

Още: За риба или месо: Как да изберем правилните подправки за всяко ястие?

Информация за растението индийско орехче

Индийското орехче (Myristica fragrans) е потопено в историята, въпреки че няма писмени сведения за него до 540 г. сл. Хр. в Константинопол. Преди кръстоносните походи се споменава, че употребата на индийско орехче е „опушвала“ улиците, без съмнение ги правела ароматни, ако не и по-хигиенични.

Колумб потърсил подправката в Западна Индия, но португалците първи превзели плантациите с индийско орехче на Молукските острови и контролирали разпространението, докато холандците не поемат контрола. Холандците се опитали да ограничат производството на индийско орехче, за да създадат монопол и да поддържат цените високи. Историята продължава и продължава, а индийското орехче се използва като мощен фискален и политически играч.

Днес повечето първокласни подправки индийско орехче идват от Гренада и Индонезия. Настърганата подправка индийско орехче се използва за овкусяване на всичко - от много десерти до сметанови сосове, в месни деликатеси, яйца, върху зеленчуци (като тиква , моркови , карфиол , спанак и картофи), както и като прах върху сутрешното кафе.

Индийското орехче има някои халюциногенни свойства, но количеството, което трябва да погълнете, за да изпитате подобни неща, вероятно ще ви разболее много. Интересното е, че боздуганът от арила на индийското орехче е веществото, което се поставя в сълзотворен газ като дразнител на очите.

Индийското орехче е вечнозелено тропическо дърво с множество стъбла, което достига височина от 9 до 18 м.. Дървото има тесни, овални листа и носи мъжки или женски жълти цветове. Плодът е дълъг 5 см., покрит с външна обвивка, която се разцепва, когато плодът узрее.

Можете ли да отглеждате индийско орехче?

За съжаление климатичните условия у нас не са подходящи за отглеждане на това екзотично дърво. Ако случайно обаче, живеете на правилното място и можете да се докопате до такова, може да имате успех с отглеждането на подправката индийско орехче.

Като тропическо дърво, индийското орехче обича горещо време и предимно слънчеви места с малко сянка. Изберете защитено място, ако вашият район е предразположен към поривисти ветрове. Индийското орехче трябва да се засажда в богата, органична почва със средна текстура и ниска соленост. Нивото на pH трябва да бъде 6 до 7, въпреки че те ще понасят диапазони от 5,5 до 7,5. Тестът на почвата ще ви помогне да определите дали мястото е подходящо или трябва да го промените, за да коригирате липсата на хранителни вещества.

Смесете органична материя като парчета кора, изгнил оборски тор или листа, за да увеличите нивото на хранителни вещества и да подпомогнете аерацията и задържането на вода. Не забравяйте да изкопаете дупката си с дълбочина поне 1 м., тъй като индийските орехчета не обичат плитките корени. Индийските орехчета се нуждаят от добре дренирана почва, но също така я харесват влажна, така че поддържайте дървото влажно. Изсушаването ще стресира индийското орехче.

Още: Как правилно да съхранявате подправките, за да не застояват?

Мулчирането около дървото може да помогне за задържане на вода, но не го опаковайте до ствола, може да поканите нежелани насекоми и да предразположите дървото за болести. Очаквайте дървото да дава плод на възраст между пет и осем години за около 30 до 70 години. След като дървото цъфти, плодовете са узрели (посочено от напуканата обвивка) и готови за прибиране на реколтата между 150 и 180 дни след засаждането и могат да произвеждат до 1000 плода годишно.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес