Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всички правим тези 2 грешки при миене на ръцете

06 декември 2023, 12:41 часа

Личната хигиена е от ключово значение за здравето. Невероятно е как простичкото измиване на ръцете може ефективно да ни предпази от редица заразни заболявания – вирусни, бактериални, хепатит и др. Ако си миете ръцете преди всяко хранене, след докосване на замърсени повърхности на обществени места, както и преди да докоснете лицето си, но въпреки това често се разболявате и нито един грипен щам не ви подминава, проблемът може да се корени както в компрометирана имунна система и невъзможност на тялото ви да се справи с патогените от заобикалящата среда, така и в грешки, които допускате при миене на ръцете. 

Оказва се, че всички допускаме грешки при миене на ръцете, които обезсмислят почти изцяло опита ни да се предпазим от заразни заболявания, съблюдавайки добра лична хигиена. Макар да ни учат как да си мием ръцете още в детската градина, с възрастта забравяме, че бързото изплакване с вода и малко сапун е всичко друго, но не и добра лична хигиена.

2 грешки при миене на ръцете, които масово допускаме

В сезона на грипа все по-често здравните специалисти ни напомнят да си мием ръцете, за да се предпазим. Особено често ни напомняха да не пропускаме личната хигиена по време на разпространението на Ковид през последните 2-3 години. 2020 година бе и тази, в която специалистите масово припомняха как точно се мият ръцете правилно, защото забелязваха, че не се справяме с тази елементарна на пръв поглед задача – факт, поради който Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) дори публикува цяло ръководство как да си мием ръцете. Кои 2 грешки при миене на ръцете допускаме най-често?

1.       Бързаме и не отделяме достатъчно време за миене на ръцете

Измивате ръцете си всеки пък преди хранене и при контакт с обществени повърхности, пари или използване на обществена тоалетна, но го правите бързо – за 10-тина секунди? Имайте предвид, че всъщност ръцете ви не са измити, ако не отделите поне минута за тази дейност. Според CDC 20 секунди е оптималното време, необходимо за измиване на ръцете, прекарано в триене на сапуна по тях.

Няколко разтърквания са напълно недостатъчни и не премахват бактериите от дланите ви. Така самото измиване, изплакването и изсушаването им трябва да ви отнемат поне минута. Ако не разполагате с тази минута, може да разчитате на дезинфектант на спиртна основа с не по-малко от 70% алкохол, който се втрива бързо и елиминира бактерии и вируси за няколко секунди.

2.       Пропускаме да измием части от ръцете

Масово мием дланите си, но не обръщаме достатъчно внимание на обратната им страна. Горната повърхност на ръцете, както и местата под ноктите, също са обитавани от бактерии и не трябва да пропускаме да ги натрием хубаво със сапун. В идеалния случай ноктите следва да се мият с четка. Естествено, че нямате такава под ръка на гарата или в обществена тоалетна, но това не пречи да наблегнете на сапунисване на върховете на пръстите. Пяната неминуемо ще попадне и под ноктите и ще премахне мръсотията и бактериите, настанили се там. Това особено важи да дамите с дълъг маникюр – рай на бактериите.

Други грешки, които се допускат често при миене на ръцете

  • Пропуска се сапунът – не, изплакването под течаща вода, дори да е дълго, а тя да е топла, не може да се нарече миене на ръцете и не може да замести сапуна.
  • Не подсушавате ръцете си – това е задължителна стъпка независимо дали се прави с кърпи за еднократна употреба, или със специален уред с топъл въздух. Проучванията сочат, че мокрите ръце са по-уязвими към микробите. Ако не ги изсушите и посегнете към дръжките на вратите, за да напуснете банята, повече рискувате да се покрият ръцете ви с бактерии отново, когато са мокри. Ако миете ръцете си старателно, но след това ги оставяте мокри, вършите само половината от работата, предупреждава Световната здравна организация. Подсушете ги напълно.
  • Докосвате дръжките, когато напускате банята. Това е груба грешка, която ще доведе до замърсяване на току-що измитите ръце. Дръжките са пипани с мръсни ръце от тези, които влизат в банята, за да се измият. Отваряйте и затваряйте вратите, след като измиете ръцете си, с късче от салфетката за подсушаване или с лакът.
  • Подсушавате ръцете с влажни кърпи. Влагата е благоприятна среда за развитието на бактериите. Ако кърпите, с които подсушавате ръцете си, са влажни, то най-вероятно  замърсявате отново току-що измитите си длани. Сменяйте често кърпата за ръце в дома ви, не я оставяйте мокра в банята, а на публични места използвайте салфетки за еднократна употреба.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес