Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Време е да кажем сбогом на умората и отново да сме жизнени и енергични

09 февруари 2022, 08:51 часа

Динамичното и забързано ежедневие е изпълнено със стресови ситуации и напрежение, които изцеждат енергията ни. Не намираме достатъчно време за себе си и близките си, за релакс и забавления, чувстваме се отпаднали, мудни и без настроение – състояние, познато още като хронична умора. Тя обаче може да се потуши, ако променим начина и качеството си на живот. В следващите редове ще ви дадем няколко съвета, които да изпробвате за възвръщане на тонуса и енергията. Кажете сбогом на умората!

Обърнете внимание на психическото си състояние

Ако тялото ви реагира отрицателно за по-дълъг период на време, помислете дали пък проблемът ви не е свързан с емоциите и психиката ви. Обикновено хората с хронична умора са същите, които са прекалено амбициозни и постоянно се стараят да са на върха, което на първо място носи психическо напрежение.

Научете се да казвате „не“

Като допълнение към хроничната умора и психическото натоварване може да се включи и неспособността ви да отказвате на другите, когато ви помолят за помощ. Не пренебрегвайте себе си заради останалите, научете се да отказвате, когато нямате възможност или желание и ще установите колко по-освободени ще сте.

Когато имате нужда от сън – оставете задачите на заден план    

Ако се чувствате преуморени, нямате мотивация, нито сила да продължите работа – оставете всичко и си набавете нужния сън. Забавете темпото, премислете приоритетите си и е препоръчително да си изготвите график, в който да отделите достатъчно време за себе си и почивка.

Спортувайте

Спортът и движението, заедно със здравословната храна, са едни от факторите, които имат голяма тежест върху качеството ни на живот, менталното и физическото ни здраве. За хронична умора и оптимизиране на жизената енергия ви препоръчваме да практикувате танци, йога, джогинг, медитация и какъвто и да е вид спорт - стига да ви доставя удоволствие. Дори пазаруването часове из магазините може да сметнем за тренировка в случая.

Ограничете консумацията на захар

Ако ежедневно похапвате повече от нужното количество сладкиши и десерти, богати на много захар, може да отключите така познатата адреналинова умора. Характеризира се с промяна на настроенията, изнервеност, замайване, раздразнителност, които се облекчават при хапването на нещо сладко. По този начин обаче значително се повишават нивата на кръвната захар и се получава „люлка“ от промяна на нивата й – от нормализиране до спад и обратно. Съветваме ви при замаяност да хапнете само едно блокче черен шоколад, за да не достигате до крайности и да навредите на здравословното си състояние. Редуцирайте приема на захар, кофеин, бяло брашно и т.н. и наблегнете на пресни и здравословни храни.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес