Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Винаги пръскайте ножа с това, ако не искате да „плачете“, когато режете лук

28 май 2023, 08:31 часа

Рязането на лук не е сред любимите задължения на нито една домакиня. Най-неприятно е сълзенето на очите по време на рязане на зеленчука. Затова и напоследък домакините предпочитат да накълцат лука в чопър, вместо това да си причиняват дискомфорт.

Да, обаче има много такива рецепти, които изискват по-едро рязане на лука, което е възможно само с нож. Да не говорим и за неприятното почистване на кухненския помощник след това –измиване на всяка отделна част.

Сега е моментът да се замислите дали ще режете лука с нож или ще ползвате кухненския помощник – мултифункционалния чопър. Изборът е изцяло във вашите ръце.

Най-добрият метод за засяване на ЛУК за добра реколта

Ако все пак сте предпочели първия вариант, то трябва да се подготвите за сълзене. Възможно ли е да го избегнем? Разбира се, че да. И при това с минимални усилия.

Единственото, което трябва да направите, е да напръскате дъската за рязане и ножа с малко сок от свеж лимон. Ако направите това, сълзенето ще остане в миналото.

Има и друг трик, отново свързан с лука. Става въпрос за неговото съхранение.

Ако сте отрязали цяла глава, но възнамерявате да ползвате едва половина или четвъртина, намажете с масло мястото, където сте отрязали. Това ще помогне лукът да се запази свеж за дни.

Надяваме се нашите съвети да са наистина от полза и да сложите край на неприятното „плакане“, докато режете лук.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес