Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте какво се случва с мозъка ни, когато сме влюбени

11 октомври 2021, 11:07 часа

Любовта е не само психологическа реакция, но и физиологична. Освен това е толкова могъщо чувство, че поведението на влюбения може да се промени в доста широки рамки.

Всички знаем, че е  много трудно за двама души, независими един от друг, да поддържат стабилни отношения - винаги ще има спорове, различни виждания на ситуацията и несъответствия между характера. И част от физиологичните реакции са насочени именно към предотвратяване на всичко това.

Какво се случва с физиологията на мозъка, когато човек се влюби?

С помощта на компютърна томография, етикетирани изотопи и електроенцефалография е възможно да се определи кои части на мозъка са най-активни, когато човек е в определено настроение. И така специалистите са установили, че при хора, които са в отношения, в мозъка се задействат различни области, които са отговорни за съпричастността, регулирането на емоциите и стреса, както и за контрола над преценките и заключенията.

Особено интересна е третата област. Тя се намира във вентромедиалния префронтален кортекс и е отговорна за критичното мислене. Всеки път, когато човек се съмнява в нещо или не е сигурен, именно тази област се активира, за да направи своята преценка.

Така че за хората, които са в отношения, тази зона работи много по-зле. Чисто технически, те не могат да оценят критично партньора си и част от собствените си действия. По-лошото е, че намаляването на активността на тази зона на кората засяга много аспекти на човешките взаимодействия. Влюбените чисто технически не могат да разсъждават трезво, ставайки по-доверчиви и отворени.

ДОЧЕТЕТЕ ТУК!

Надежда Георгиева
Надежда Георгиева Отговорен редактор
Новините днес