Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Укротяване на опърничавата свекърва

09 февруари 2022, 08:08 часа

Поругана до безкрайност, непопулярната фигура на свекървата от години е лесна мишена на шеги и закачки. Въпреки, че образа на "лошата жена", който се свързва с нея, често е несправедлива, истината е, че за много жени разбирането със свекървите им коства огромно усилие. Какво причинява такава напрегната връзка между двете? Как можем да подобрим отношенията, които исторически са предопределени да се движат по бурните води?

От класиката „Тя винаги критикува това, което готвя и постоянно ме съди“, до „Тя се забърква във всичко и ме кара да чувствам, че не съм достатъчно добра за сина й“. Много пъти сме чували подобни коментари. Въпреки че това са майки, които искат само най-доброто за децата си, ни е трудно да проявяваме разбиране към някои от техните поведения.

Как ни се отразява поддържането на лоши отношения със свекървата?

Когато нито снаха, нито свекърва искат да приемат, че и двете се нуждаят от признание и взаимно уважение, конфликтът може да се влоши, дори да доведе до заболявания, които се нуждаят от психологическо лечение, като например депресия или истерия. Лошите отношения завършват с война, в която няма печеливши страни, а само губещи. Ето защо, ако сте от тези, които казват „не понасям свекърва си “ или „ моята свекърва е лош човек “, и други лоши фрази на свекърва ви резонират, трябва да се опитате да сложите край на този проблем. 

Има поредица от нагласи, които можете да промените, за да оставите след себе си връзката на токсични снахи и свекърви. Ето защо можете да следвате тези психологически съвети. 

1. Поставете се на тяхно място

Помислете, че един ден и вие ще имате деца и си представете чувствата, които ще възникнат във вас: ревност, страх да не загубите това, което обичате безусловно, страх до самота, носталгия и др. Ето защо е жизненоважно да разберете, че свекърва ви ревнува и завижда, а в някои случаи това включва страх от загуба на детето си. 

2. Избягвайте съперничеството

Приемете опита на свекърва си и потърсете нейното напътствие, за да я накарате да се почувства ценена. Да предположим, че и двете имате несъвършенства и се стремете да поддържате сърдечност, за доброто на връзката ви.

3. Не се сравнявайте

Не позволявайте връзката, която имате с родителите си, да бъде единственото огледало в което да погледнете себе си. Възприятието за хубав живот е много различно и сравняването няма да промени нещата. Сравняването на отношенията на свекъра със свекървата ви само ще ви накара да се съсредоточите върху лошото. 

4. Подбирайте добре думите си

Ако има някакво отношение на свекърва ви, което ви притеснява и наранява, не позволявайте на "топката да стане по-голяма", нито обвинявайте партньора си. Кажете директно на нея в открит разговор как се чувствате, когато нещата са спокойни, като подчертаете, че оценявате нейната загриженост и помощ, но изяснете възможно най-сърдечно, че имате право да вземата решения сама.

5. Никога не я пренебрегвайте

Дори ако връзката е много напрегната, никога не прекрачвайте бариерата на уважението; тя е майка на вашия партньор и животът ви винаги ще бъде свързан, колкото и да не ви харесва.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес