Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 9 изчезнали видове растения в България

10 юли 2022, 18:15 часа

Човешката дейност и климатичните промени нанасят щети върху природата и водят до изчезване на растителни и животински видове, което влияе негативно на биоразнообразието. Растителният свят в страната ни се отличава с изключително разнообразие. Познати са над 10 000 вида растения на малката територия на България, сред които редки и застрашени от изчезване ендемити, които не се срещнат другаде.

Известни са за жалост и изчезнали растителни видове, част от които ендемити и реликти. Цели 567 са растенията, включени в Червената книга на България като редки, защитени и застрашени от изчезване. Сред тях са впечатляващи видове като еделвайс, силивряк, венерина пантофка. А знаете ли колко растения вече са изчезнал вид за страната ни? Кои са по-известните изчезнали видове растения в България? Ако темата ви е любопитна, останете с нас, за да се запознаете с класацията ни топ 9 на изчезнали видове растения в България.

Изчезнали видове растения в България – нашите топ 9

1.  Източна тинтява

Растението било разпространено в Тунджанската равнина с предпочитание към хълмисти места. Известни са периодът на цъфтеж, който обхващал късните пролетни месеци – май и юни, и периодът на плододаване – началото на лятото – през месец юли. Отрицателно въздействие върху вида оказва растителната деградация, водеща до изчезването му у нас.

Кое е най-рядкото цвете в България?

2.  Чашкомехурчесто сграбниче

Безспорно един от най-интересните изчезнали видове растения в България е чашкомехурчестото сграбниче. Тревистото растение било Балкански ендемит и терциерен реликт. Терциерните реликти са се съхранили от минали етапи на палеогеографското развитие и това увеличава интереса към сграбничето. Растението било разпространено в Тракийската низина с изразено предпочитание към места на припек, които са сухи и с каменисти почви. Освен в България се срещало и в бившата Югославия. Отрицателно въздействие върху вида оказват влошените условия за развитието му, което води до изчезването му.

3.  Алдрованда

Това многогодишно растение, изчезнало у нас, впечатлява с факта, че е насекомоядно. Обитавало непристъпните части на Драгоманското плато. Отрицателно въздейства върху алдрованда пресушаването на платото, в което е бил разпространен вида и което пресушаване довело до изчезването му.

4.  Карниолска блатница

Карниолската блатница не само е един от изчезналите видове растения в България, но и не могат да бъдат намерени дори хербарни образци в българските колекции. Може да откриете снимки на изчезналото многогодишно растение в дигиталното пространство и да се запознаете с визията му, а ние ще ви разкажем за него. Карниолската блатница цъфти в края на пролетта и началото на лятото. Предпочитала влажни места, силно затревени, а местообитанията ѝ били в Дунавската равнина. Отрицателно въздействие върху растението, довело до изчезването му у нас, е отъпкването му от животни и събирането на цветовете за букети.

Кои са видовете, застрашени от изчезване?

5.  Немска жълтуда

Немската жълтуда е храст, принадлежащ към изчезнали видове растения в България. Растяла в Родопите, като предпочитала горски поляни, богато затревени. Храстът цъфтял в края на пролетта.

6.  Трансилванско секирче

Растението е изчезнал за България вид, но все още населява Балканите и Европа. У нас последно е забелязано през 1905 година. Отличавало се с дълги власинки, жълти венчелистчеста, плод, представляващ кафяво-червен боб и предпочитание към буковите гори в Стара планина.

7.  Четинест жълт кантарион

Макар жълтият кантарион да е широко разпространен у нас, четинестият жълт кантарион е сред изчезнали видове растения в България. Растението е ендемит, събиран последно от тепетата на Пловдив през 1914 година. Предпочитал е да расте на сухи и каменисти места.

8.  Тученичево халимионе

Това изчезнало в България тревисто растение обитавало крайбрежието на Черно море. Засиленото строителство по черноморското крайбрежие и туризмът довели до изчезването му у нас.

9.  Парнасиеволистна кандезия

Видът е сред топ 10 изчезнали видове растения в България, обявен като застрашен от изчезване и в Европа. Многогодишното растение обитавало Драгомирска област. Има възможност за рекултивация на растението със семена от Европа.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес