Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 6 лоши навика, които ще изпразнят портфейла ви

02 септември 2021, 17:45 часа

Лошите навици имат пагубен ефект не само върху човешкото здраве, но и върху семейния бюджет.

1.            Пушене

Най-невинното нещо, което цигарите могат да направят, е жълтата плака по зъбите. За да си осигурят снежнобяла усмивка, пушачите трябва са платят значителна сума на стоматолозите.

По-често пушачите трябва да се грижат не за красива усмивка, а за здравето на белите дробове. 90% от пациентите с рак на белия дроб са пушачи.

Един пушач харчи средно около 4000 лв годишно за цигари.

2.            Алкохол

Хората харчат 3% от приходите си за алкохол и тютюневи изделия годишно. В последната година този процент се повиши значително заради изолацията.

Консумирането на повече алкохол води до различни заболявания. Най-често срещаните сред пиещите са депресия, затлъстяване и инфаркт. Цените на лечението ще варират в зависимост от болестта. Под въздействието на алкохола се извършват зверски престъпления.

3.            Бързо хранене

Според експерти можете да ядете бързо хранене без вреда за здравето си само веднъж седмично. Редовната консумация на бургери и пържени картофи е изпълнено със сериозни здравословни проблеми като затлъстяване, кожни проблеми по лицето, запушени коронарни артерии, заболявания на опорно -двигателния апарат и т.н.

Парите, които се харчат са не само за храната, но и за лечението на различните болести, появили се в следствие неразумното хранене.

4.            Шопохолизъм

Някои шопохолици сравняват пазаруването със сексуалната възбуда. Според някои доклади шопохоликът прави до 80% ненужни покупки. Сред стоките, които купуват, може да има не само дрехи, но храна и дори мебели.

Чрез покупки такива хора компенсират неуспехите във взаимоотношенията, проблемите на работното място и в семейството.

5.            Прием на лекарства без рецепта

Употребата на лекарства ненужно е изпълнена не само с появата на реални заболявания, но и с ненужни разходи. Често лекарствата без рецепта се приемат от хипохондрици, които виждат при всяко кихане симптом на нелечимо заболяване.

6.            Пристрастен към кафето

Не само жълтите зъби и лошият дъх са характерни за любителя на кафето. Това, което ги отличава от всички останали, е нездравословната им любов към кафето. Често си мислят за това, когато възникне стрес, веднага прибягват към ободряваща напитка.

Как да се отървем от зависимостта?

Традиционно хората, страдащи от зависимости, се съветват да се срещат със специалист. Ако човек не е готов за посещение при психолог, добре е да включите роднини и приятели. Членовете на семейството или приятелите искрено желаят на своя близък само  добро. Тези хора не преследват целта да укорят неговата слабост, напротив, те искат той да се отърве от този проблем възможно най-скоро.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес