Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 традиционни румънски ястия, които допадат и на българския вкус

21 юли 2024, 16:00 часа

Румънската кухня е богата и разнообразна смесица от влияния от съседните страни, но също така има и собствено уникално културно наследство. Страната е известна със своите ароматни ястия, които използват пресни и сезонни продукти. От яхнии на основата на месо до вкусни сладкиши и печива, румънската кухня има какво да предложи за всеки вкус. В тази статия ще ви представим пет от най-известните румънски ястия, които със сигурност ще допаднат и на българския вкус.

7 традиционни храни и напитки от света, които са част от списъка на ЮНЕСКО

Сарми

Сармите са може би най-известното румънско ястие и основна част от румънската кухня, като също толкова популярни са те и в България. Това са вид пълнени със смляно месо зелеви рула. Обикновено се използва свинско или телешко, смесено с ориз и подправки, които се увиват в кисели зелеви листа и се приготвят в пикантен доматен сос. Сходството с българските сарми ги прави лесно разпознаваеми и обичани от българите.

Мичи

Мичи е вид румънска наденица, направена от смес от мляно месо, обикновено свинско и телешко, с добавка на подправки. Обикновено се приготвят на скара или на фурна и се сервират като популярна улична храна или като основно ястие с горчица и хляб. Мичи доста приличат на българските кебапчета, което ги прави любими и в България.

наденица

Папанаши

Папанаши са румънски понички, които обикновено се пълнят с меко сирене, заквасена сметана и конфитюр. Понякога се гарнират със сладък и пикантен плодов компот и се сервират като сладко лакомство или десерт. Те предлагат уникално съчетание от вкусове, които могат да очароват всеки, включително и българските сладкари.

Мититей

Мититей са друго популярно румънско месно ястие. Те са подобни на мичи, но са по-малки по размер. Мититей се правят от смес от говеждо и свинско месо, овкусяват се с подправки като чесън, червен пипер и черен пипер и се пекат на скара или на фурна. Техният аромат и вкус са близки до тези на българските кебапчета, което ги прави обичани и в България.

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Мамалига

Мамалигата е традиционно румънско ястие, което е подобно на полента и често се сервира като гарнитура или като основно ястие. Прави се от царевично брашно, което се вари във вода или мляко и след това се гарнира с различни съставки, като сирене, заквасена сметана или месо. Това ястие е доста сходно с качамака, който похапваме у нас.

Румънската кухня предлага множество ястия, които лесно могат да допаднат на българския вкус. Сармите, мичи, папанаши, мититей и мамалига са само някои от най-известните румънски ястия, които си заслужава да опитате. Те представляват перфектен баланс между традиционни рецепти и уникални вкусове, които ще ви накарат да се влюбите в румънската кулинария. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес