Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 билки, които успокояват нервната система и премахват стреса

09 февруари 2022, 11:55 часа

Стресът и напрежението са неотменна част от динамичния свят, в който живеем. Редица хора дори прибягват до медикаменти, които имат успокояващ ефект, но вредят по друг начин на здравословното ни състояние. Поради тази причина най-добрата алтернатива е да се обърнем към природата. Предимствата и ползите от природните лекове никак не са малко, а днес ще ви представим 5 билки, които ще спомогнат за редуцирането на стреса, подобряването на съня и укрепването на нервната система. Ето и кои са те:

Анасон за успокояване на нервната система

Анасонът е чудесна билка, използваща се като подправка, чай и за направата на етерични масла. Със сладкия си вкус е чудесен за добавка към различни десерти, а етеричните масла са подходящи за релаксиране. Освен това, някои от другите му ползи за редуциране на менструалните болки, успокояване на отоците и нервната система и др.

Кантарион – за подобряване на съня и възстановяване на рани

Кантарионът е подходящ за тийнейджъри или дами в менопауза, тъй като спомага за по-добра концентрация. Чаят от кантарион се използва и за успокояване на стреса, депресивните състояния, напрежение и др. Червеното масло от кантарион се използва и за лекуване на дълбоки рани, изгаряния и раздразнения.

Копър за нервен стомах

Копърът е известен с успокояващите си свойства върху храносмилателната система, намаляване на отоците и успокояване на раздразнения стомах. Чудесен начин е горещият чай с копър и мед, който може да служи за релаксиране и подобряване на съня. 

Лавандула за успокояващ ефект при главоболие

Лавандуловият чай има приятен и лек вкус, а ползите от него обхващат различни аспекти от общото ни здраве. Лавандулата е позната с успокояващите си свойства, етеричното масло служи за подобряване на съня, а чаят спомага за детоксикиране и борба с появилите се инфекции и възпаления в организма. 
Мента за по-добра памет и концентрация

Ментовият чай е предпочитан от всички, има успокояващ ефект върху нервната система, както и има благоприятен ефект при менструални болки и главоболие, причинени от прекомерен стрес и напрежение. Ментата е позната и със свойствата си за подобряване на паметта и концентрацията.

Стафиди за подобряване на настроението

Препоръчваме ви при промени в настроението да включите в ежедневното си меню здравословна закуска със сушени плодове и стафиди. Сварете 3 сушени смокини и една шепа стафиди в 250 мл червено вино и консумирайте всеки ден. Ако пък се чувствате по-изнервени, използвайте кисело мляко с 50 гр мюсли, ябълки, лъжица мед, лъжица стафиди и ядки по избор. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес