Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-малките градове в България

07 август 2023, 15:22 часа

Общият брой на градовете в България е 257. Сред тях има такива, чието население е много по-малко от много села. Знаете ли кои са най-малките градове в България по брой жители?
Представяме ви списък с най-малките градове. 

Информацията за брой жители е от Националния статистически институт към 31.12.2022 г 

10. Антоново 968 жители

Антоново е разположен в област Търговище, на 27 км от Омуртаг.
Преди Освобождението на България днешният град е село Яйла кьой. От 1934 г. селото е преименувано на Поляне, а през 1949 г. носи името на комунистическия деец Антон Кръстев. Наблизо се намира язовир Ястребино, привлекателна зона за отдих, риболов и водни спортове.

9. Бобошево 955 жители

Бобошево е разположен в Бобошевското поле, на двата бряга на река Струма, в подножието на Влахина планина. Намира се на 14 км от Дупница и на 17 км от Благоевград.
Бобошевският край е известен като “Българския Йерусалим” заради село Скрино, където е роден Иван Рилски. Тук са намира  Руенският манастир “Св.Иван Рилски”, откъдето пеша се стига до пещерата, в която е живял първият български светец.

8. Грамада 945 жители

Грамада се намира на 37 км югозападно от Видин.
Основният поминък на местното население е свързан с животновъдство и земеделие. Само на 1,5 км от Грамада е язовир Фарфун, подходящ за спортен риболов. Най-голям интерес за туристите представлява местността “Каменни чутури” - огромни и много на брой камъни с дупка в средата. И до днес произходът на тези камъни остава загадка.

7. Димово 917 жители

Димово се намира в област Видин, в малка котловина по течението на река Арчар.
Първото име на селището е Бързица. През 1881 г. княз Александър Батенберг спира и обядва в селото на път от Белоградчик за Видин, затова Бързица се преименува на Александрово. През 1951 г. градът отново сменя името си - на местния комунистически деец Живко Пуев - Димо.   

6. Брусарци 873 жители

Брусарци се намира в област Монтана, в западната част на Дунавската хълмиста равнина. През Брусарци тече река Нечинска бара, която разделя града на две почти еднакви половини.
Близо до града се намира Брусарският манастир “Св.Архангел Михаил” от епохата на Втора българска държава.

Топ 10 на най-запазените възрожденски градове в България

5. Клисура 829 жители

Клисура се намира на 25 км от Копривщица. Градът е известен като занаятчийско селище и балнеолечебен планински курорт.
Прочут е с героизма на своите жители по време на Априлското въстание през 1876 г., когато е напълно опожарен. Днес руините на църквата “Св.Николай Чудотворец” напомнят за паметното събитие, а оригиналната камбана, възвестила бунта на клисурци, е единственият жив свидетел на Априлската епопея. Интерес за посетителите представлява автентичното черешово топче.

4. Китен 809 жители

Малкото черноморско градче се намира в област Бургас.
Възниква върху руините на древния град Урдовиза, където днес непосредствено до града могат да се видят останки от крепостта. Днес Китен е известен като черноморски курорт, предлагащ прекрасна възможност за почивка в уникалното съчетание на море и планина. Разполага с два плажа - Атлиман и Урдовиза. Наблизо се намира природен парк “Странджа”.

3. Плиска 775 жители

Първата българска столица се намира в община Каспичан, област Шумен. Средновековния град възниква като населено място скоро след историческата победа на българите над Византия през 681 г. В продължение на около 200 години Плиска е централна резиденция на българските владетели и най-многолюден град на ранносредновековната българска държава.

Днес градът е привлекателен туристически център, където могат да се видят историко-археологическия резерват. Заслужава да се посети Голямата базилика - религиозно-дворцов комплекс, съставен от катедрала, архиепископски дворец и манастир.
През 2015 г. по повод честването на 1150-годишнината от Покръстването на българите, в Плиска се открива културно-исторически комплекс “Двор на кирилицата”.

Топ 10 на най-големите градове в България

2. Маджарово 475 жители

Маджарово е разположен в североизточната част на Източните Родопи. Носи името на своя бранител от 1913 г. - Димитър Маджаров. Тогава около 20 000 български бежанци от Беломорска Тракия са прогонени от родните си места и намират спасение тук.

Градът е разположен в центъра на кратера на вулкан, изригнал преди повече от 25 милиона години. В резултат на вулканичната дейност в скалите около града днес се откриват скъпоценни и полускъпоценни камъни. Именно това предопределя развитието на града по време на социализма като рудодобивен център. 

Днес тук се намира природозащитен център “Източни Родопи”, който работи за опазването на природата на Източните Родопи и е регионална структура на Българското дружество за защита на птиците. В сградата на центъра се намира единствената на Балканите интерактивна изложба за живота на лешоядите.

1. Мелник 165 жители

Най-малкият град в България се намира в полите на Пирин планина, в Югозападна България. Привлича туристи със старинните си къщи, богата история, красива природа и прочутото мелнишко вино. Градът е обявен за културно-исторически резерват.

Интерес представлява Кордопуловата къща - най-голямата възрожденска къща в България. Построена е специално за производство, съхранение и търговия на вино.
Близо до Мелник се намират Роженският манастир, местността Рупите и Самуиловата крепост.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес