Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на едни от най-красивите езера в България – всеки трябва да ги види

30 август 2023, 21:44 часа

Макар водното богатство на страната ни да не е голямо в сравнение с това на редица други европейски страни и да е разпределено неравномерно, реките и езерата в България са изключително популярни, тъй като очароват със спиращи дъха живописни изгледи, уникална природа и създадени отлични условия за отдих, туризъм, риболов и водни спортове в и около тях. Около изкуствените езера – язовирите в страната ни са се оформили курортни селища – едни от най-посещаваните у нас от туристите. Езерата също очакват своите жадни за природа и дива красота посетители, за да пленят сетивата им с красотата си. Кои са най-красивите езера в България и какво знаем за тях?

Най-красивите езера в България – топ 10

Ще ви заведем на пътешествие до 10 от най-красивите езера в България с уговорката, че нито класацията ни е изчерпателна, нито са подредени по красота. Всеки от вас може да допълни списъка със своето любимо местенце, в което е оставил частица от душата си и което го е пленило с красотата си.

1.       Седемте Рилски езера

Ако сте жадни за живописни гледки, за сюрреалистична красота, за природа, недокосната от човешка ръка, за преживявания, които оставят трайна следа, Седемте Рилски езера – приказни езера с ледников произход, най-посещаваната езерна група в България, богатството на Рила планина, скътано между 2100 и 2500 метра надморска височина, ви очакват. Място-магия, което трябва да посетите поне веднъж в живота си.

Колко езера има в България?

2.       Вая

Вая е не сам едно от най-красивите езера в България, но и най-голямото естествено езеро в страната. Любопитство буди разположението му. За разлика от редица други езера, разположени в планината или извън населените места, Вая е в сърцето на Бургас – между два градски квартала. Езерото впечатлява с внушителния брой на видовете птици, за които е дом, 61 от които попадат в Червената книга на България като защитени видове у нас, а 9 от които са застрашени от изчезване в световен мащаб. Вая е любимо място на орнитолозите и любителите на птици и защото над езерото преминава един от пътищата на прелетните птици от Европа към Африка – Вия понтика.

3.       Шабленско езеро

Още един лиман, отделен от морето с пясъчна коса, както и важен за орнитолозите, подобно на Вая, очаква жадните за красота и любителите на птиците, за да ги потопи в своя тайнствен син свят, обсипан с цветовете на водни лилии. Не е случайно, че езерото е обявено за защитена територия, а туристите, посетили Шабла или Северното Черноморие, бързат да му се насладят.

4.       Клептуза

Един от бисерите на СПА столицата на страната ни, града на минералните извори и изцелението чрез водолечение, е езерото Клептуза във Велико Търново – най-големият карстов извор в България. Съчетанието от приказната природа, магическата сила на водата и възможностите за водни спортове в езерото го правят едно от най-посещаваните у нас и част от класацията на най-красивите езера в България.

5.       Аркутино

Ако размерите на тази красота ви се струват малки, погледнете пак – огромна част от площта на езерото е покрита с гъста блатна растителност, което създава илюзията, че езерото е по-малко от реалната големина. Аркутино в община Приморско е сред най-красивите езера в България, което ще ви впечатли и ще плени сетивата ви и с находищата на водна роза и други интересни и красиви растителни видове, както и с уникалната риба джудже, която е приютило във водите си. Езерото е сред най-популярните на морския бряг, а плажът, разположен близо до него, е предпочитано място от любителите на спокойната морска почивка, далеч от бетона и в хармония с природата.

6.       Смолянските езера

Едни от най-красивите езера в България се намират близо до областния град, до връх Снежанка и до Орфеевите скали и поради дивната хубост на природата в Западните Родопи, съчетана с просторни поляни, мястото около тези прочути езера се използва за туризъм и отдих в издигнатите наблизо хотели и почивни станции, като е подходящо и за диво къмпингуване сред природата.

7.       Сребърна

Разположеното близо до село Езерно край река Дунав езеро заедно с обграждащата го местност са обявени за биосферен резерват, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Това вероятно дава отговор на въпроса защо е сред най-посещаваните у нас и защо трябва да се насладим на красотата му поне веднъж в живота си. Езерото е дом на десетки застрашени от изчезване растителни видове, както и на богато разнообразие от животни, птици и земноводни.

Кое е най-дълбокото езеро в България?

8.       Широка поляна

Това изкуствено езеро, къпещо брегове на планината с душа – Родопите – е водно огледало, което ще ви плени. Рисуващо почти нереални пейзажи, несравнима красота и усещането, че стъпваш върху облаците, то е предпочитана дестинация за редица туристи.

9.       Атанасовско езеро

Обявено за природен резерват и част от бургаския езерен комплекс, Атанасовското езеро е дом за редки и застрашени видове птици, както и за най-малкия бозайник в света – етруската земеровка. Резерватът е изключително добре поддържан, което прави Атанасовското езеро от най-красивите и посещавани  у нас.

10.    Кременски езера

Съкровищата на Пирин – кременските езера – са част от територията на Национален парк „Пирин“, вписан в световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Красотата, създадена за съпреживяване,не може да бъде описана с думи, но може да бъде усетена с всички сетива.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес