Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайният лов за милиардите на Кадафи

01 май 2022, 09:50 часа

Състоянието на либийския диктатор Муамар Кадафи се оценяваше на 150 милиарда долара, но след смъртта му всички тези пари изчезнаха безследно. Търси ги и официален Триполи, и частни детективи, и независими журналисти.

Мистериозният бизнесмен

Тунизиецът Ерик Гоайед е авантюрист и предприемач, добре познат в Триполи и Претория. Не за първа година той се опитва да открие богатството, което, както се смята, Муамар Кадафи е отнесъл в Южна Африка.

Висок, сдържан и хладнокръвен, Гоайед не прилича много на хората, които се занимават със света на шпионите и държавните тайни. В началото на 2000-те той наследява ферма и отначало посвещава цялото си време на нейното развитие. По думите му той и сега съжалява, че е бил твърде потопен в търсенето на съкровища и пренебрегва нейните дела.

Но дори годините, когато Гоайед изглежда като мирен земевладелец, двойният му живот вече е започнал. Към 2006 г. той се среща с представители на либийските власти в Тунис и се договаря, че ще продава медицинско оборудване на Либия. Скоро се налага на либийския пазар като изключителен доставчик на "чудодеен" компрес за изгаряния, наречен Burnshield, който се произвежда в Южна Африка.

Обвинения срещу Саркози заради милионите от Кадафи

Това е печеливш, но опасен бизнес. Гоайед отказва да плати комисионна на Али Фаркаш, един от зетьовете на Кадафи, и си създава мощен враг.

Фаркаш създава препятствия за бизнеса му, блокира плащания и дори го вкарва в затвора за няколко дни. Тогава Гоайед е спасен от приятелството си с Мохамед Таг, влиятелен старши офицер в либийската армия. Той му помага да остане на свобода и частично да си върне дължимо.

Три години по-късно Кадафи е свален. Мохамед Таг, който е близък приятел на Кадафи, се връща на държавна служба чак през 2014 г. и става ръководител на комитета по връщане на активи, създаден от либийското правителство. И Гоайед, разбира се, не остава настрана.

Ловът на съкровището

Дотогава Гоайед използва връзките си в Южна Африка за друг бизнес, далеч от търговията с парамедицински стоки. Той не разширява дейността си през този период, но според канадския изследовател Хауърд Аделман има косвени доказателства за сътрудничеството му с подставена компания, под която се укрива оръжейният производител Rheinmetall Denel Munition.

Самият Гоайед твърди, че през 2012 г. либийските власти са се обърнали към него за оръжейна сделка с Южна Африка. Сделката пропада, но точно тогава той научава, че в края на 2010 г. 12,5 милиарда долара в дребни купюри са били пренесени от Триполи на летището в Йоханесбург.

Според Гоайед това е била част от съкровищата на либийския диктатор, а цялата сума, скрита в различни части на света, е около 400 милиарда долара. Документалният филм "Лов за милиарди на Кадафи", заснет от нидерландските журналисти Миша Весел и Томас Блум, разказва как се е опитал да открие следите им.

Милиони изтичат от "замразените средства" на Кадафи към неизвестни бенефициенти

След като получава мандат за издирване, Гоайед се оказва заобиколен от хора, не по-малко съмнителни от него, и се потапя все по-дълбоко в таен свят, където сякаш няма никакви забрани. Заедно с него на лов за съкровището се отправят Йохан Еразъм, южноафрикански търговец на оръжие с опит в разузнаването, неговата приятелка Фани Фондсе, бивш офицер от специалните части, и Джордж Дарманович, бивш офицер от южноафриканското разузнаване.

Гоайед бързо осъзнава, че южноафриканските му колеги водят нечестна игра. Дарманович е убит в Белград малко след като обещава да разкрие имената на южноафриканските получатели на парите на Кадафи. Тогава Йохан Еразъм заподозира, че Гоайед се опитва да хвърли прах в очите му, и го заплашва с електрошок.

Безпринципни съперници

Колкото повече се приближаваха до златото на Кадафи, толкова по-недостъпно изглежда то. Те успяват да намерят независими свидетелства и документи, доказващи, че тази колосална сума действително е пристигнала в Йоханесбург от Триполи. Но, изглежда, се е изпарила доста бързо.

Гоайед не се отказва и намира нови улики. Той променя тактиката, става по-предпазлив и действа от името на Вашингтонската африканска консултантска група (WACG), която ръководи съвместно с Таг и петролния специалист Дъглас Кийт Фори. Оттогава той следи отблизо хода на този безпрецедентен лов, разиграващ се на фона на политическата нестабилност в Либия.

Но Гоайед далеч не е единствен и много компании, адвокати и ловци на глави също стават детективи. Например отборът на малтийската компания Sam Serj, воден от либийците Тахар ел-Буиши и Мохамед ел-Шерви, е в пряка конкуренция с WACG.

След това в търсенето на милиардите на Кадафи се включват канадско-либийската компания Odyssey Consulting, оглавявана от Абдула Ахмед, и канадската лобистка компания Dickens & Madson, председателствана от бившия агент на израелското военно разузнаване Ари Бен-Менаше.

Повечето от тях бързо отпадат от надпреварата. Въпреки властта и връзките си, Тахар ел-Буиши е отвлечен за няколко месеца през 2016 г. и освободен при пристигането на летище Ал-Абрак в Либия.

Нов запис разкрива последните часове преди смъртта на Муамар Кадафи

Той обвинява в съпричастност Гоайед, който твърди, че Буиши е бил в затвора за укриване на данъци, а не защото е могъл по някакъв начин да повлияе на търсенето. Други изоставят търсенето поради липса на средства или от съображения за сигурност, например като франко-тунизиеца Тайеб Талби.

Подобно на Гоайед, никой няма опит в лова на съкровища. Но дори той, въпреки контактите в тайните служби и приятелството с Тито Малека, бивш шеф на службата за сигурност на влиятелната южноафриканска партия „Африкански национален конгрес“, не успява да намери дори този дял от парите на Кадафи, предполагаемо доставен в Южна Африка. Според различни данни още преди 2018 г. те са пренасочени от Южна Африка за Свазиленд или някоя от другите страни в региона.

В допълнение към средствата, за които се смята, че се намират в Южна Африка, в доклад на Съвета за сигурност на ООН от 2017 г. се отбелязват трансфери между Южна Африка и Кения въпреки опроверженията на банките.

Говори се, че в Уагадугу в стоманени контейнери Кадафи държал 560 милиона долара в банкноти по 100 долара. Тези пари трябвало да бъдат пренесени в Триполи, но международната транспортна компания, отговорна за транспортирането на средствата, според правителството на Буркина Фасо се оказала компания-призрак.

Почти същото се случило и в Гана. Парите, които се съхранявали в сейфове с логото на Международния комитет за защита на правата на човека, предполагаемо били прехвърлени на друго място. Някои предполагат, че в Нигер има още един тайник. А през 2011 г. Саади, един от синовете на Кадафи, спасил живота си, предоставяйки информация за местоположението на съкровището.

За разлика от съперниците си Гоайед няма да се откаже и все още се надява да получи обещаните му от либийските власти 10 процента комисиона. Той дори успява да провали сделката между правителството на Южна Африка и агентите на Sam Serj , които са готови да сключат сделка срещу седем процента комисиона. Засега Гоайед печели този блъф, без да разкрива цялата информация, която му е известна.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Муамар Кадафи има няколко български отличия - знаете ли какви?

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес