Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветник на ФБР: Как за 2 секунди да разбереш, че някой те лъже

27 юли 2024, 17:30 часа

Специалист по езика на тялото и консултант от ФБР са открили как да разпознаят за 2 секунди, че човек ви лъже, като търсят специфични, често незабележими знаци.

Специалистът по езика на тялото Скот Тейлър каза, че някои знаци на лицето показват, че вашият събеседник не казва истината. Те включват често мигане, докосване на лицето, зачервяване на бузите и необичайни движения на очите. Специалистът казва още, че има някои детайли в езика, които издават хората, когато лъжат.

Вижте още: Какво разкрива нощното ви шкафче за вашата личност?

Скот Тейлър е работил с агенти на ФБР и следователи в залива Гуантанамо, където е научил за „езика на тялото, микроизражението на лицето, разпознаването на лъжата, влияние върху поведението и думите за анализ“, работейки в областта на сигурността, безопасността и риска в продължение на 30 години.

Той каза на Femail, че всеки "подсъзнателен" сигнал не е непременно индивидуална улика, че човек лъже, но трябва да сте наясно с комбинация от няколко такива улики.

Няма единичен индикатор за лъжа, но комбинация от фактори на езика на тялото и някои думи може да ни даде важни улики“, казва експертът.

Някои „много очевидни признаци“ на лъжа са „ учестено мигане , близане на устни и преглъщане “. „Ние мигаме 12 до 14 пъти в минута, а при хора, които са в стресови ситуации, честотата на мигане се увеличава“, казwа той.

„Това, което все още можем да забележим, е облизването на устните и сухото преглъщане.“ „Когато хората лъжат, техните нива на кортизол, хормона на стреса, се повишават и устата им пресъхва, защото производството на слюнка намалява“, добавя той.

Скот също така казва, че хората "несъзнателно" докосват линиите на лицето си , като например скулите си, когато не казват истината. Освен това те защитават три области на „сила“ , като брадичката, пъпа и слабините.

Човек, който лъже, променя позицията на тялото си

„Тя прибира брадичката си към гърдите си или леко обръща тялото си в другата посока, за да спре достъпа ви до тази коремна област, което става очевидно, когато следвате тези следи“, каза специалистът.

Скот също така казва, че всеки лъже в ежедневието, включително партньорите в живота, които се лъжат един друг при едно от всеки 10 взаимодействия, но не всички лъжи са злонамерени.

„Това са различни неща, от това колко струва нещо, кога ще се прибереш вкъщи, „Тръгвам си сега“, кога всъщност не си тръгваш“, каза Тейлър. „Повечето лъжи са пропуски, а не умишлени лъжи“, продължи той.

Свиването на устните и изчервяването са други потенциални признаци, че някой не е честен. Но трябва да вземете предвид, че срамежливите или страхливи хора са склонни да реагират по този начин при взаимодействието си с другите, не непременно когато лъжат.

„Когато сте стресирани, имате по-високо ниво на адреналин , което кара кръвта да циркулира по-интензивно, така че повече кръв ще бъде близо до повърхността на кожата, което води до зачервяване“, казва Скот.

Движението на очите е индикатор за лъжа

Ако човек се опитва да каже сложна лъжа , Скот казва, че най-лесният начин да разберете е чрез промени в начина, по който се движат очите му .

Когато създават различни елементи в ума, хората фокусират погледа си върху определени точки“, казва експертът. Той добавя, че имаме два вида памет: епизодична, която означава това, което сте преживели, и семантична, която представлява това, което знаете.

„Когато ви задам въпрос като „къде паркирахте колата си“ или „коя е петата дума в националния химн“ или „какво пише на гърба на банкнотата?“, очите ви естествено ще се насочат към определена точка. „След като сме взаимодействали с хората и знаем къде насочват погледа си и когато им зададете въпрос, те преместват очите си в съвсем различна точка, но също така показват други улики, като промяна на модела на речта, всички тези са показатели за лъжи", обяснява експертът. 

Вижте още: „Най-тежкият товар върху плещите на децата е неизживеният живот на техните родители“

„Тези, които казват истината, предават информация, а тези, които лъжат, се опитват да ви убедят. Следователно, няма нужда да казвате „100% съм сигурен“, ако сте сигурни в нещо. „Тези хора ви „продават“ лъжа, а не ви казват истината, така че ви дават убедителни думи или допълнителен зрителен контакт, защото смятат, че „искате да са по-убедителни“, казва Скот.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес