Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети на опитните пчелари при избора на истински мед

16 октомври 2023, 22:34 часа

Когато търсите да си купите мед, опитайте се да изберете правилния продукт и да избегнете фалшификатите, които са залели пазара. В момента има огромно разнообразие от мед - елда, цветен, билков, рапица, портокалов, акациев и др. Опитните пчелари споделят, че най-често истинският пчелар има между 10 и 20 различни вида мед. Ако видите по-голям асортимент, вероятно сте пред човек, който продава на пазара фалшиви продукти или поне част от тях са такива.

Когато купувате мед, е важно да знаете от кого го купувате - дали от производител, или дистрибутор. Ако е от дистрибутор, бъдете внимателни и поискайте да видите документация за произхода на продукта. Много често медът, който се продава от прекупвачи, е смесен със слънчогледов сироп и съдържа доста малко количество истински мед.

Лекар: Медът обостря заболяванията на тези 2 органа

Първият и най-лесен тест, който можете да направите, преди да купите мед, е да го разгледате внимателно. Ако е свеж и натурален, той ще бъде прозрачен и течен. Ако е тъмен и гъст, най-вероятно е стар или е с лошо качество. Разбира се, цената също е от значение.

Има и други тестове, които може да направите у дома, за да определите качеството на меда. Например, добавете чаша вода към него. Ако е истински, няма да има утайка, но ако има примеси, те ще се отделят на дъното на съда. Важно е също така да запомните, че истинският мед има силна миризма.

Различните видове мед съдържат различни полезни вещества. Елдата е богата на желязо и е полезна за кръвта, а липовият мед съдържа микроелементи, които нормализират обмяната на веществата и се използва в козметиката.

Медът съдържа захар, вода, ензими, плодови и органични киселини, витамини и минерали. Захарта осигурява овлажняване, което го прави идеален за хора, които имат суха кожа. Киселините пък помагат за обновлението на епидермиса. Витамините, минералите и антиоксидантите в меда предпазват от преждевременно стареене и подсилват имунната система.

Учени: Медът блокира това заболяване

След консумация на тъмни видове мед човек усеща прилив на енергия и жизненост и затова те се препоръчват за закуска, докато светлите успокояват нервната система и са полезни вечер преди сън. Максималната дневна доза мед е 1-2 чаени лъжички, защото медът, въпреки че е изключително полезен, трябва да се консумира в умерени количества. Медът е естествено лекарство, но не трябва да се използва като главен метод на лечение. Внимавайте при избора на мед и по възможност си купувайте от познати пчелари или хора, които са се доказали във времето, че продават качествени продукти. Когато се сдобиете с истински мед, вие можете да насладите на всичките ползи от този чудесен продукт на природата.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес