Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стресира ли ви шофирането? Ето как да се справите

31 януари 2023, 18:33 часа

Чувствате се изнервени на пътя? Нарастващият трафик и строителството по пътищата, освен другите шофьори, могат да превърнат дори рутинните пътувания в неприятна задача за много от нас. Но според проучване, реакциите на стреса са свързани с по-висока агресия, което е свързано с по-висок риск от сблъсъци. Често хората прехвърлят стреса си върху средата на шофиране. Стресът пречи на логическото мислене и можем да се превърнем в опасност за себе си и за другите. 

Ето няколко стратегии за запазване на спокойствие при често срещани проблеми с шофирането.

ПРЕДСТОИ СТРОИТЕЛЕН УЧАСТЪК

Преминаването покрай дупки и оранжеви конуси ви забавя. Но всичко това може да бъде още по-стресиращо, ако закъснявате. Най-простият начин да намалите стреса при шофиране, свързан със строителството, е да разчитате на здравия си разум. Проверявайте моделите на движение и редовно отделяйте допълнително време за тези видове неочаквани обходи. И все пак се опитайте да не избягвате маршрута ви напълно. Карането по друг път може да се превърне в по-дълго изпитание, което всъщност може да увеличи тревожността ви.

6 храни, които побеждават стреса

„ЕКСПЕРТ“ НА ЗАДНАТА СЕДАЛКА В АВТОМОБИЛА

Нежеланите съвети от пътника могат да бъдат супер досадни. За щастие, има сигурен начин да се справите с него. Не отговаряйте. Това предотвратява стресиращата размяна на мнения, стига човекът да разбере намека. Техниките за бавно дишане също помагат, защото могат да понижат повишената сърдечна честота и кръвното налягане и могат да се правят безшумно.

ШОФИРАНЕ В ЧАС ПИК

Чувството на безпокойство, когато навлизате в път с предимство или сменяте лентите, е често срещано, но има прости неща, които можете да направите, за да се чувствате в свои води. От една страна, останете предпазливи по време на навлизането и го третирайте като част от рутинно шофиране. Осъзнайте какво се случва и че това се отразява на тялото ви. За да поддържате тревожността на разстояние, прекарвайте времето си в шофиране по главни пътища извън пиковите часове, когато има по-малко коли на пътя и е по-лесно да изградите рефлексите си, докато запазвате спокойствие.

5 начина, по които стресът влияе на тялото ви

ИЗГУБИЛИ СТЕ СЕ

Не обвинявайте себе си или някой друг. Откажете се от играта на обвинения и се съсредоточете върху това да намерите пътя си. Това означава да спрете. След като спрете, направете няколко прости разтягания на врата или горната част на гърба, за да се отпуснете. Пренасочването на вниманието ви също така помага да си възвърнете контрола. След това дайте на GPS-а си да преизчисли маршрута, погледнете картата, консултирайте се с телефона си или отидете до бензиностанция, за да попитате за посоката и позволете на кръвното си налягане да се върне към нормалните си нива.

ТЕЛЕФОНЪТ ВИ НЕ СПИРА ДА ЗВЪНИ

Изкушението да проверите текстово съобщение може да ви накара да отклоните погледа си от пътя. Колкото повече неща имаме в ума си, толкова по-стресирани вероятно ще се чувстваме. Вместо да рискувате да се претоварите, опитайте приложения, които блокират текстовите съобщения и обажданията за времето на шофиране. Или изключете телефона си, докато не сте паркирали безопасно на местоназначението си.

Лекар: Това е най-ефективният начин за облекчаване на стреса

ЗАСЕДНАЛИ СТЕ ПРЕДИ ПРЕЛЕЗ С ТОВАРЕН ВЛАК

Някои влакове могат да отнемат 10 минути или повече, за да преминат, което може да се стори като цяла вечност за много шофьори. Вместо да отброявате минутите, използвайте времето, за да си пуснете любима песен на опашката или да помислите върху някакъв проблем. Вземането на решение за конкретна дейност по време на преминаването на влака и изпълнението му може да осигури усещане за продуктивност в момент, когато повечето хора се чувстват безпомощни или раздразнени.

В крайна сметка, колкото повече се упражнявате да запазвате спокойствие по време на стресиращо пътуване, толкова по-съзнателни ще станете по отношение на безопасността. Изправянето пред стреса по правилния начин може да бъде полезно, от гледна точка на подобряване на фокуса и ефективността. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес