Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Списък на заболяванията, при които НЕ може да се плува

02 август 2024, 13:12 часа

Плуването е популярно и полезно занимание за много хора, но някои заболявания могат да направят това упражнение опасно или нецелесъобразно за хората. Ето списък на заболяванията и състоянията, при които плуването може да бъде ограничено или противопоказано:

Хронични респираторни заболявания: Лицата с тежка астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) могат да намерят плуването за предизвикателство. Хлорът в басейните може да раздразни дихателните пътища, като потенциално предизвика астматични пристъпи или изостри дихателните проблеми. За тези хора е от решаващо значение да се справят със симптомите и да се консултират с медицински лица преди плуване.

Кожни инфекции: Състояния като екзема, импетиго или гъбични инфекции могат да се влошат от хлора и други химикали в басейна. Тези инфекции могат да бъдат и заразни, което представлява риск за околните. Поради това плуването трябва да се избягва, докато кожното заболяване не се лекува правилно и не се излекува.

Кой е най-бавният стил плуване?

Отворени рани и хирургично възстановяване: Лицата с неотдавнашни хирургически рани или открити порязвания трябва да се въздържат от плуване, за да се предотвратят инфекции и усложнения. Хлорираната вода може да раздразни раната и да забави процеса на заздравяване. Трябва да се потърси медицински съвет, за да се определи кога е безопасно да се върнете към плуването.

Заразни болести: Заболявания като стомашно-чревни инфекции, конюнктивит (розово око) или други заболявания със симптоми като треска или диария могат да се разпространят чрез водата. Басейните могат да се превърнат в резервоари за тези патогени, затова е важно да избягвате плуването, докато не се възстановите напълно.

Сърдечно-съдови заболявания: Хората с тежки сърдечни заболявания или неконтролирана хипертония могат да се сблъскат с рискове по време на плуване. Физическото натоварване, свързано с плуването, може да натовари сърцето, особено ако то не е добре управлявано или ако плуването се извършва без предварително медицинско разрешение. Хората със сърдечносъдови проблеми трябва да се консултират с медицинско лице, за да адаптират рутинните упражнения към здравословното си състояние.

Тежки усложнения на диабета: Лицата с лошо контролиран диабет или усложнения като диабетна невропатия може да се наложи да избягват плуването. Нивата на кръвната захар могат да варират значително по време на тренировка и рискът от хипогликемия или хипергликемия може да се увеличи в условията на плуване. Необходимо е правилно лечение и медицински съвет, преди да се ангажирате с подобни дейности.

Какво се случва с тялото ни, ако плуваме всеки ден

Епилепсия: За хората с лошо контролирана епилепсия самостоятелното плуване може да бъде рисковано поради възможността от припадъци. Контролът на пристъпите трябва да е стабилен, а плуването трябва да се извършва под наблюдение, за да се сведат до минимум рисковете.

Някои автоимунни състояния: Състояния като лупус или множествена склероза (МС) могат да се обострят от физическото натоварване или условията на околната среда, свързани с плуването. Въздействието на физическите упражнения и факторите на околната среда трябва да бъде внимателно управлявано с помощта на медицински насоки.

Тежки алергии: Лица с тежки алергии към химикали в басейна или други вещества във водата трябва да избягват плуването, за да предотвратят алергични реакции. Идентифицирането на отключващите фактори и управлението на експозицията са от решаващо значение в тези случаи.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес