Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словоредът влияе на възприятието на информацията

11 декември 2015, 08:15 часа

Учените са изяснили, че словоредът в предложението влияе непосредствено върху това, как човек възприема информацията, пише сп. Frontiers in Psychology.

Изследването за първи път е установило, че човек по-бързо намира определен обект на рисунката, когато подсказването се спомене в началото на предложението. Например фразата "стоящият до коня мъж в червено" работи по-добре от "мъжът в червено, стоящ до коня".

Учените предлагали на доброволците да гледат сложна рисунка и да обърнат внимание на конкретен човек на нея. След това участниците в експеримента трябвало да обяснят със свои думи как най-бързо да се открие необходимият човек на снимката.

Това не било много лесно, тъй като снимката съдържала стотици обекти. Както се очаквало, доброволците често обяснявали разположението на интересуващата фигура, като се опирали на други обекти маркери, например къщи.

Интересно е, че участниците използвали различен словоред, в зависимост от спомагателния обект. Тези обекти, които силно се откроявали на фона на рисунката, обикновено се споменавали в началото на предложението.

Ако обектът се откроява слабо на общия фон, той обикновено се поставя накрая. Но ако най-интересуващата фигура се откроява на общия фон, то първо се говори за нея.

В друг експеримент било установено, че най-често употребяваният словоред - "маркер в началото, цел в края" - е най-ефективен – хората, чуващи описанието в такъв ред, средно намират интересуващия ги обект по-бързо, отколкото в обратния.

Този резултат означава, че човек, даващ указания, запомня открояващите се обекти на картинката и ги използва като маркери, когато съставя словореда в указателното изречение. Такава стратегия помага на слушателите по-бързо да откриват интересуващия ги обект.

Получените резултати ще помогнат в разработката на компютърни алгоритми за автоматично съпоставяне на оптималните инструкции. В дългосрочна перспектива е възможно създаването на компютърен помощник, който автоматично ще определя интересуващите обекти и обектите маркери и ще съставя инструкции по оптимален начин.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес