Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се изненадате, когато разберете, че ТАЗИ храна увеличава мазнините

16 август 2024, 16:13 часа

Един от най-големите врагове на вашето идеално тегло може да бъде продукт, който консумирате почти всеки ден. Въпреки че е чудесен източник на протеини и калций, сиренето може да бъде сериозна пречка по пътя ви към по-плосък корем. От друга страна, сиренето съдържа много протеини, които са необходими за мускулите.

Още: Как да стопите мазнините по гушата по-бързо, отколкото очаквате

Защо сиренето е проблем

Сиренето, въпреки популярността си, е особено висококалорично от мазнини, а не от протеини. За да бъдем по-конкретни, около 28 грама моцарела съдържат около 85 калории, където 60 калории идват директно от мазнини и само 23 калории са свързани с протеини. Тези калории от мазнини могат да се натрупат бързо, което прави дори малко количество сирене значително допълнение към дневния ви калориен прием.

От друга страна, богатите на протеини храни осигуряват много по-малко калории за много по-голяма порция, което ви помага да се чувствате сити, без да застрашавате талията си. Важно е да се разбере, че повечето хора не смятат сиренето за основен източник на протеин в храната си, а по-скоро като добавка, използвайки го като сос или подобрител на вкуса в ястията. Този навик може да доведе до наддаване на тегло, без да го осъзнавате.

Здравословни алтернативи

Ако сте емоционално привързани към сиренето, не е нужно да го премахвате напълно от диетата си. Вместо това помислете за преминаване към версии с ниско съдържание на мазнини или без мазнини. Когато мазнината се отстрани от сиренето, калориите се намаляват, докато количеството протеин обикновено се увеличава, което може да помогне за увеличаване на чувството за ситост.

Повече протеин означава по-малко глад и по-малка вероятност от преяждане. Например около 56 грама обезмаслена моцарела съдържат 84 калории и 18 грама протеин, докато същото количество пълномаслено сирене може да съдържа два пъти повече калории и значително по-малко протеини.

Друг подходящ избор за отслабване е нискомаслената или обезмаслена извара. Половин буркан извара съдържа около 90 калории и осигурява 12 грама протеин, което ви помага да се чувствате сити без риск от наситени мазнини, които запушват артериите.

Още: 5 вида закуски, които водят до напълняване в областта на талията

Като правите мъдър избор, когато става въпрос за консумация на сирене, можете да предотвратите натрупването на мазнини по корема и да насърчите по-добро здраве като цяло.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес