Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само нарцисист ползва тези 7 фрази в разговор

28 октомври 2024, 20:30 часа

Нарцисистите са прекалено фокусирани върху собствената си важност. Те умеят да насочват всеки разговор към любимата си тема – самите себе си. Нарцисизмът в основата си е дълбоко вкоренено желание да доминирате и да се откроявате за сметка на другите. 

Ако се чудите как можете да разпознаете нарцисиста в разговор, обърнете внимание на определени фрази, които той използва по-често от други. Тези изрази им помагат да отстояват своето превъзходство и да поддържат илюзията за своята непогрешимост.

 

Още: 6 знака, които различават истинския нарцисист от егоиста

"Аз, мой"

Нарцисистите често злоупотребяват с личните местоимения. Имат таланта да привличат вниманието на всеки разговор, независимо от темата. Това не е просто желание за споделяне – за нарцисистите това е начин да утвърдят своята важност.

За тях „аз”, „моят”, „мен” и „мое” са ключовите думи, с които задържат вниманието на всички. 

 

Още: Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист?

"Никой не ме разбира"

Този израз създава около тях образ на уникалност и превъзходство. Нарцисистите често го използват, за да оправдаят своята специалност и да прикрият желанието си за възхищение. На пръв поглед това може да изглежда като оплакване, но зад него се крие друго послание: „Аз съм твърде сложен и необичаен, за да ме разберат обикновените хора.“

 

"Не ме ценят достатъчно"

Още: Психопатите и нарцисите идентифицират нашите слабости и ги използват в своя полза

 Нарцисистите жадуват за признание и одобрение. Те се нуждаят от постоянно потвърждение на своята важност и уникалност. Ако чувстват, че не получават достатъчно похвала, може да започнат да твърдят, че са недооценени. 

 

"Аз не греша"

Нарцисистите са изключително неспособни да признаят грешките си. За тях е по-лесно да прехвърлят вината върху някой друг или напълно да отрекат факта на грешката. Фразата „Аз не греша“ е опит за поддържане на идеален образ в очите на другите. 

 

"Ти си твърде чувствителен"

Когато един нарцисист е критикуван, той често прехвърля вината върху някой друг, обвинявайки го, че е прекалено чувствителен. Това е начин да обезценят чуждите емоции и да избегнат отговорността за действията си.

 

"Заслужавам по-добро"

Нарцисистите са склонни да вярват, че винаги заслужават само най-доброто - било то материални неща или внимание от другите. Тази фраза е ясен израз на тяхното надуто чувство за собствена значимост. Те могат да го използват като извинение за прекомерните си изисквания или разочарования.

 

"Аз знам по-добре"

Нарцисистите рядко приемат съветите на други хора. Те са уверени, че тяхното мнение винаги е правилно и техните знания надминават знанията на другите. Тази фраза е начин да покажат превъзходството си във всяка ситуация. Нарцисистът винаги ще вярва, че знае по-добре, дори ако обективно не го прави.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес