Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С каква валута се пазарува в Сърбия?

17 юли 2024, 09:44 часа

Официалната валута в Сърбия е динарът. Препоръчително е да носите със себе си пари в брой (може и дребни евро на монети), ще ви трябват, за да платите такси и т. н. Това е особено подходящо, ако пристигнете през нощта и не можете веднага да намерите банка или обменно бюро.

Методи за плащане

Приетите методи на плащане в Сърбия са кеш (в динари), популярните дебитни или кредитни карти, както и пътнически чекове. Ако предпочитате да плащате в брой, е най-добре да носите евро, американски долари, британски лири или швейцарски франкове. Тези валути са най-лесни за обмяна. В по-големите банки можете да обменяте канадски и австралийски долари, датски, норвежки и шведски крони.

Също така е винаги добре да имате няколко динара в джоба, за да плащате дребни разходи. В магазини и ресторанти се приемат кредитни карти.

142 години български лев: Историята на българските пари

Къде може да се обмени валута?

Обмяната на валута се извършва в банка или в обменно бюро - на сръбски: „Менячница“. Обменният курс навсякъде е почти еднакъв. Най-лесни за обмяна са евро или щатски долари. Внимавайте да не обменяте пари на улицата - това е не само незаконно, но и опасно.

Белград разполага с голям брой банкомати, където може денонощно да теглите пари в брой с кредитната си карта. Може също да плащате в ресторанти и магазини с повечето кредитни карти. Когато пътувате из провинцията, би трябвало да се запасите с пари в брой, тъй като там няма много банкомати.

На митницата

От Сърбия е забранено да се изнасят повече от 2000 евро в брой. За да избегнете проблеми, ако имате голяма сума кеш и нямате намерение да похарчите цялата или мислите, че след престоя в Белград ще ви останат повече от 2000 евро, би трябвало да ги декларирате на митницата при влизане. Когато напускате страната, трябва да се подаде съответната декларация!

Левът е приет за българска парична единица

Колко пари е най-добре да вземете за едноседмичен престой в Белград?

Наемането на апартамент за една седмица в сръбската столица е най-добрият избор. Животът там е по-добър от този в хотелска стая. При това, наемането на апартамент (4 звезди) струва около 50 евро на ден, а наемът на хотелска стая - 80 евро.

Закуска в Белград

Закуска в местно кафене (пресни кроасани, трислоен сандвич или яйца и шунка, чаша кафе или плодов сок) струва около 4 евро. Закуската в местна пекарна („Пекара“ на сръбски) обикновено включва бюрек със сирене или месо и кисело мляко. Струва около 2-3 евро. В магазини, заведения и др. в брой се приемат само сръбски динари.

Цени на храни и напитки в Белград в магазини: мляко 1 л. - 0,8 евро, бял хляб - 0.5 евро, ориз 1 кг - 1.2 евро, яйца 10 бр. - 1,5 евро, домашно сирене 1 кг - 4 лв, пилешки гърди без кост 1 кг - 5.00 евро, ябълки 1 кг - 1 евро, портокали 1 кг - 1 евро, домати 1 кг - 1 евро, бутилка вино - 4 евро, кутия цигари (Marlboro) - 2 евро.

Обяд в Белград

Традиционните сръбски блюда са смесица от средиземноморски, унгарски, турски и австрийски ястия. Те се отличават с това, че почти винаги съдържат месо. Ако сте вегетарианец, ще ви е трудно да намерите подходящ ресторант. Едно ястие в евтин ресторант струва 6 евро, обяд за 2 души в ресторант средна категория излиза 20 - 30 евро; похапване в закусвалня от известна международна верига – 4-7 евро.

Местна бира (0,5 л) струва 1,50 – 3 евро, а вносна (бутилка 0,33 л) – 2 - 3 евро. Капучино в обикновено кафене е 1-2 евро, бутилка безалкохолно (0.33 л) – 1-1.5 евро.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес