Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ръководство за свекърви: Как да се държим със снахата?

10 април 2024, 20:11 часа

Малкото ви момченце е вече мъж, ястията, които ви поръчваше да приготвите вече са задължение на съпругата му, на празниците отлитат от семейното гнездо, за да посетят родителите на благоверната или просто, за да се забавляват, оставяйки ви сама, а вие често се чувствате излишна и неразбрана. Не се притеснявайте, всяка втора свекърва се чувства точно така.

Синът расте и появата на кръглото бляскаво доказателство на пръста му, че вече не сте единствената жена в живота му, е възможно да не ви радва толкова, колкото сте очаквала. И това е нормално. Особено ако не харесвате снахата, а ще се наложи да прекарате остатъка от живота си с нея или сама, ако младите се изнесат заради неразбирателство.

Какво да правите и какво да не правите, за да се запази мирът в дома, как да се държите, ако не одобрявате начина, по който върти къщата, или напълно обратното – абсолютната ѝ абдикация от домакинската работа и оставянето на всички задачи на вас, как да не поставяте любимия си син в ситуация „между чука и наковалнята“ и как всички вие заедно да заживеете в любов и разбирателство?

Психолозите са убедени: Свекървите са точно 4 типа – вижте колко е точно

Отношенията снаха-свекърва са толкова цветни, че легенди се носят за тях, вицове се разказват и приказки се пишат. Как да се държим със снахата е въпрос, който почти всяка свекърва все някога си задава – дали в началото, ако отношенията са трудни и не се приемат една-друга, дали в средата на пътя си заедно, когато първият сериозен конфликт се намърда между двете жени на всеки мъж – майката и съпругата.

Като цяло поемете дълбоко въздух и приемете, че това е изборът на синът ви. Уважавайте го и не го оспорвайте. Ако тази стъпка ви се струва невъзможна, не бихте могли да живеете под един покрив. Приела сте снахата? Чудесно. Това ръководство за свекърви къде сериозно, къде забавно и с намигване, ще ви помогне да живеете в хармония или поне да не се хващате гуша за гуша още по време на сутрешното кафе.

Как да се държим със снахата – не правете това

  • Не критикувайте начина, по който снахата се грижи за домакинството, или пък ястията ѝ. Вероятно имате своите любими рецепти, точен ред на дрехите на сина ви, както и държите мебелите да останат тези, които са, но младите имат своя гледна точка и искат да подредят гнездото си по свой вкус. Помогнете им, отделяйки стаи, които да могат свободно да преобразят. А в кухнята, ако видите, че снахата не се справя, просто я попитайте дали има против да се включите и да свършите работата заедно. Така деликатно и без да я нараните или ядосате, ще покажете как вие вършите нещата.
  • Не казвайте „В този дом правим това и това“ Възможно е да сте го правили – да не сте посрещали гости всеки уикенд например, но сега това е и нейният дом и младите имат право на свои ред и на свое „Тук правим така“.
  • Не я нападайте зад гърба ѝ, говорейки негативно на сина си за нея. Каквото и да е загорила ,счупила, изхарчила, направила. Има разлика между това да я злословите и да отправяте градивна критика. Не бъдете груби или негативни, а вместо това предложете начини, по които да се решат търканията и проблемите.
  • Не забравяйте, че тя ще бъде или е майката на любимите ви внуци. И че ги обича така, както вие обичате сина си. И че без нея нямаше да ги има. Така погледнато сигурно вече не съжалявате, че я има в живота ви? Припомняйки си тези факти, ще ви е по-лесно да не си представяте как сваляте скалпа ѝ, докато се е запътила на маникюр, въпреки че жилището изглежда сякаш е паднала бомба.
  • Не бъдете критични към снаха си и пред децата ѝ. Това може да създаде много проблеми, спорове и вероятно ще обтегне отношенията ви с нея още повече.

Как свекървата да стане добра приятелка със снахата?

Как да се държим със снахата – правете това

  • Старайте се да проявявате разбиране. И вие сте била снаха. Какво искахте? Мила дума, подкрепа, рамо, уважение? Дайте ги на снаха си. Бъдете нейна приятелка, майка така, както традиционно в България се обръщаме съм свекървата с „майко“.
  • Помагайте ѝ, когато видите, че е затруднена. Опитва се едновременно да свърши служебните си задължения, да пусне пералнята и да помогне за домашната на детето? Поемете детето. Или пералнята. Или и двете, ако искате да сте супер свекърва.
  • Покажете ѝ как вие правите нещата, но не налагайте своя начин. Оставете тя да реши дали да следва стъпките ви, или да наложи своите.
  • Без значение какво прави снаха ви останете спокойни, хладни, уравновесени и учтиви. Този тон ще позволи и тя да смекчи своя и в крайна сметка да не стигнете до момент, в който сте напълно чужди и се подминавате или непрекъснато се карате.
  • Поставете ясни граници – какво не бихте приели, какво е недопустимо за вас, кога и на каква помощ може да разчитат и снахата, и синът ви. Говорете с тях по темата, за да няма сърдити по-късно.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес