Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родният град на Мелания Тръмп в Словения се надява славата му да остане

20 ноември 2020, 13:57 часа

Тортата „Мелания“ заема почетно място на витрината на сладкарница край единствения хотел в Севница.

Вълни от лек, златист шоколад се вият върху покрития с крем мус от бял шоколад - цветова схема, избрана в чест на най-известната дъщеря на Севница, Мелания Тръмп, разказва в репортаж от града кореспондент на ВВС.

През последните четири години хората в Севница се сдобиха с, макар и малка, международна слава, за да популяризират своя словенски град и неговите продукти. Но сега, когато президентството на Тръмп навлиза в последните си седмици, има усещането за края на една ера и за Севница.

„Искахме тортата да бъде елегантна, да наподобява Мелания - със злато, заради семейство Тръмп и бяла заради Белия дом“, казва Нуса Видмар, собственичка на сладкарница „Слащичарна Юлия“.

Съдържа и ядки, които бяха сезонна съставка, когато Мелания Тръмп стана първа дама през януари 2017 г.

Посетителите пристигат в този град с население от 5000 души по криволичещ маршрут, който следва река Сава през гора и излиза при дъскорезница, където трупите са струпани високо върху ремаркетата.

На бреговете на Сава, на кратко пътуване извън града, не будеща интерес фигура, стъпила на пън, вдига ръка – неизвестно дали е в беда или поздрав, зрителят трябва да прецени.

Това е втората версия на статуя, наречена просто Мелания. Оригиналната дървена фигура, която дори не приличаше мимолетно на известната бивша жителка на Севница, беше изгорена от неизвестен подпалвач през лятото.

В Севница старателно отделят политиката от тангенциалната си връзка с Вашингтон, констатира ВВС.

„В нашата сладкарница идват много хора от цял свят - всички те опитаха торта „Мелания“, но не мисля, че са дошли просто за тортата“, отбелязва собственичката. "Това беше голямо нещо за нас - голямо нещо и за Словения. Това беше исторически момент - и не мисля, че ще видим такъв момент отново."

Но това не означава край на ползите, които връзката с Мелания ще донесе на Севница.

Вътре в крепостния замък от 16-ти век на хълма над града се продава колекция от местни продукти с марка „Първа дама“. За някои това може да изглежда като осребряване, а какво може да направи Мелания Тръмп, ако има салам, наречен в нейна чест, може само да се гадае.

Въпреки предстоящото напускане на Мелания Тръмп от Белия дом, Севница реши да продължи да предлага продуктите си „Първата дама“ и дори да добави още артикули в гамата.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес