Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приготвяне на зимнина: Кои буркани НЕ трябва да се обръщат

30 юли 2024, 22:25 часа

При приготвяне на зимнина много домакини извършват едно действие - след запечатване и варене обръщат бурканите с дъното нагоре. Не всяка домакиня разбира смисъла на това действие след приключване на консервирането, но въпреки това го прави. И поради тази причина повечето домакини обръщат дори бурканите, които не се нуждаят от това действие. 

Трябва ли да обръщате бурканите?

Първото нещо, което трябва да направите, е да обърнете бурканите, за да видите дали капакът е плътно затворен. Докато бурканът стои с капачката нагоре, ще бъде невъзможно да се открие теч. Варенето заедно с обръщането позволява по-добро запечатване на консервата.

Как най-лесно се почистват бурканите за компоти

Въпреки това, ако обърнете буркан със самозавинтващ се капак, това не само е излишно, но и дори вредно. Причината за това е найлоновият пръстен, който се разширява под въздействието на висока температура, осигурявайки висока плътност. Ако обърнете такъв буркан с главата надолу, цялата топлина ще отиде до капачката и това ще доведе до прекомерно разширяване на тази лента. 

Бурканите със замозавинтващ се капак не се нуждаят от това, защото още при поставянето и затягането на капачката, може да се разбер дали бурканът е затворен плътно. Задължително е капачката да не "превърта". Това означава, че бурканът е затворен плътно. Варенето с определена продължителност ( в зависимост от вида на консервираната храна) е напълно достатъчно при този тип буркани. 

Капачките на винт се използват лесно и са на достъпната цена. Това са основните критерии, които говорят в полза на избора им.

Сред предимствата от употребата на тези капачки е:

  • спестяване на време и усилия при затваряне;
  • дългосрочно съхранение (от 6 месеца до 1,5 години);
  • плътност;
  • приложение за многократна употреба.

Сред недостатъците им:

  • трудно се развиват;
  • риск от ръжда и повреда на уплътнителя от вътрешната страна на капака след първата употреба.

За какъв вид консервиране са подходящи капачките с винт?

Подходящи са за всякакви консерви, било то гъби, зеленчуци, салати, дресинги за супи, конфитюри и компоти. В случай на контакт с киселинни течности (марината с оцет, кисело сладко), трябва да следите целостта на уплътнителя, за да избегнете окисляване на метала и повреда на продукта.

Капачките за буркани тип Омния ви позволяват да запазите продукта до 3 години, но изискват известно усилие по време на затварянетона бурканите. Вакуумните капачки дават възможност да се насладите на пресни горски плодове и плодове от вашата градина през зимата, но са свързани с определени разходи. Капачките с винт са лесни за използване, но не гарантират такова дългосрочно съхранение като капачките тип Омния.

5 бързи начина за стерилизиране на буркани преди консервиране

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес