Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предимството да отлагаш нещата за после

12 октомври 2015, 07:45 часа

Психолозите са установили колко голямо е влиянието на прокрастинацията (склонност към отлагане на важните неща за после). Резултатите от изследването им са публикувани в Journal of Experimental Psychology, съобщава Independent.

Психолозите от Колорадския университет в Боулдър са изследвали 386 двойки близнаци. Изследването показало, че прокрастинацията се определя от фактори, в 28% свързани с генетиката и с толкова процента – с влиянието на околната среда.

Учените установили също, че склонните към прокрастинация хора притежават по-гъвкав ум от останалите. По-конкретно, независимо от ниската степен на съсредоточеност за изпълнение на някоя задача, те доста по-лесно от останалите превключват към решаване на други въпроси, съществено отличаващи се от предишните.

В бъдеще учените планират да разберат по-добре генетичните особености на прокрастинацията. Както отбелязват психолозите, това изследване може да помогне на хората с прокрастинация да планират своето време и да разпределят силите и възможностите си за решаване на важни задачи.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес