Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правилно миене на плодове и зеленчуци - ето как да махнете пестицидите!

17 септември 2023, 10:33 часа

Преди консумиране плодовете и зеленчуците непременно трябва да бъдат измити. Почистването на храната преди ядене винаги е било най-лесният начин да се избегне някакъв вид хранително отравяне или заразяване от определени видове бактерии.

Въпреки това, колкото и да сте научили тази информация, откакто сте ходили на училище, знаете ли как точно да миете плодовете и зеленчуците? Ето някои съвети, които може да ви помогнат в ежедневието.

Как да мием плодове и зеленчуци – основни начини?

Много е вероятно да знаете няколко начина за миене на плодове и зеленчуци. Простият факт, че правите нещо различно от това, което посочваме тук, не означава, че е погрешно. Въпросът е да се намерят най-известните – и доказано ефективни, методи за елиминиране на всякакви замърсявания или нежелани вещества от плодове, зеленчуци, от бобови и кореноплодни растения.

Как е най-правилният начин да измивате плодове и зеленчуци

Четка, топла вода и сапун

Плодовете и зеленчуците може да съдържат различни примеси, като почва, остатъци от пестициди и, разбира се, вируси и бактерии. В този случай първата стъпка е да използвате топла вода и сапун, за да премахнете всички замърсявания от люспи, кори, ципи и черупки – въобще, от всякакви външни обвивки. Ако имате четка с мек косъм, използвайте я за отстраняване на упорити замърсявания. След това оставете продуктите върху гевгир, докато изсъхнат добре.

Накисване

Друг начин за почистване на плодове и зеленчуци, особено на тези с кори, е да ги накиснете в специален разтвор. Поставете всичко в леген с поне литър вода и добавете супена лъжица сода за хляб. Оставете всичко да кисне поне 15 минути, след това измийте добре продуктите и ги оставете на решетка, докато изсъхнат.

Мийте с течаща вода

Също така е важно да се има предвид какво ще се прави с въпросните продукти. Ако планирате да приготвите салата от марули, например, двата съвета по-горе са най-ефикасни за осигуряване на чистота. Ако обаче възнамерявате да готвите храната термично (топлинно, чрез висока температура), тогава е достатъчно само да я измиете под течаща вода, за да премахнете мръсотията. Това се дължи на факта, че топлината е в състояние да убие микроорганизмите, които са способни да вредят на здравето.

Пет съвета как правилно да миете вашите плодове и зеленчуци

Не използвайте препарати

Някои химически вещества, присъстващи в определени видове почистващи продукти, са вредни за здравето и поради тази причина трябва да се избягват. Не почиствайте плодовете и зеленчуците с белина или препарати за отстраняване на петна. Също така избягвайте почистването с ароматизирани продукти, тъй като те може да оставят своя вкус в храната.

Замърсената храна провокира здравословни проблеми

Консумирането на сурови храни, които не са били измити правилно, може да причини различни здравословни проблеми - от най-простите до най-сериозните. Симптоми като болки в стомаха, диария, треска и неразположение са най-често срещаните, тъй като тялото се опитва на всяка цена да изхвърли различни микроорганизми и потенциално вредни вещества. При плодовете и зеленчуците е необходимо да се обърне особено внимание на инфекцията от Escherichia coli, която се представя под формата на различни бактерии. Друга потенциална заплаха е протозоята Entamoeba histolytica, която причинява амебиаза – заболяване, съпроводено с диария, болки в корема и спазми.

Д-р Флавио Мадруга обяснява за опасностите от пестицидите. 

Замърсената с пестициди храна може в средносрочен и дългосрочен план да допринесе зловредно за развитието на рак, безплодие и заболявания, свързани с дисфункции в производството на хормони. Тежките метали, като живак и алуминий, които не променят външния вид или вкуса на храната, също са „невидима“ заплаха. При тях проверката за произхода на продуктите е най-добрата форма на профилактика.

Внимание! Статията е само за информация. Обръщайте се към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес