Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поверия и традиции за Игнажден

20 декември 2023, 08:35 часа

Игнажден, наричан още Богоносец, защото той е казвал, че сам носи Бог в сърцето си. Загива разкъсан от лъвове по заповед на римския владетел Траян. Може би няма друг празник, който да е свързан с толкова поверия и ритуали.

Игнажден е особен ден в народния календар. От рано сутринта на този ден зависи кой ще „полази“ дома ви и какъв ще бъде животът на „полазеното“ семейство през предстоящата година.

Според народните вярвания, какъвто човек (добър, лош, здрав, болен, богат, беден) пръв премине дома ви, такива ще бъдат членовете на семейството. За това е имало негласна забрана да се ходи на гости сутрин рано.

Радост за домакините е било, когато в дома им пръв влезе здрав, добър и щедър човек. Или ако хубава, млада, бременна жена първа прекрачи прага им. Навсякъде се спазвал обичая преди полазникът да влезне в къщата да вземе няколко цепеници от дръвника и с тях да подкладе огъня при влизане в дома. След това домакините подреждали постна трапеза със специално омесена пита. Благословиите са за здраве, щастие, берекет и веселие.

На Игнажден рано сутринта във всяка къща се меси хляб. Когато втаса тестото, домакинята прави краваи за всеки член на семейството, като ги изпича и слага на трапезата.В западните краища всяка къща е имала „сполазник“, който идвал пръв на Игнажден и благославял къщата. Домакинята пръскала около него приготвени по-рано семена –боб, леща, орехи, повтаряйки „Амин, дай, Боже!“.

На този ден домакините чистели комините и измитали саждите навън, за да няма бълхи през лятото или ги хвърляли в реката, за да отнесе водата лошотиите от къщата и да върви всичко „по вода“.

Сънищата се смятали за пророчески:

Момите гадаели кой ще бъде техния избраник. Взимали ечемик, посипвали го на главата си и наричали: „Който ми е на късмет, да дойде нощес да жънем заедно.“ Вечер поставяли няколко зърна под възглавницата си, повтаряли три пъти заклинанието и очаквали момъка, за който ще се омъжат да се яви в съня им.

На празничната вечеря стопанинът разчупва обредна пита. У когото остане по-голямото парче от питата, у него ще е късметът.

За пророчески се смятат и сънищата в нощта преди Игнажден. Така че, ако помните какво сте сънували, вижте тълкуванието му и внимавайте на кого и дали ще го споделите.

Внимавайте, какво си мислите на този ден, защото Вселената няма чувство за хумор и всичко, което си мислите и пожелавате може да се сбъдне независимо дали е добро или лошо.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес