Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезни трикове за почистване с кислородна вода у дома

05 август 2023, 13:31 часа

Разнообразните възможности за употреба на водороден пероксид, известен още като кислородна вода, го правят неизменна част от бита и фармацията. Със сигурност повечето от вас вече сте го използвали за дезинфекция на малки рани или охлузвания. А може би вашите майки ви разказват как някога са изрусявали косите си със същия продукт, известен като "перхидрол". Кислородната вода може да се използва и за избелване на кожи, пожълтели пластмасови елементи, вълнени и памучни тъкани, както и да се използва за дезинфекция.

Нека ви покажем за какво може да използвате кислородната вода у дома:

Почистване на дъските за рязане – редовно трябва да дезинфектирате дъските за рязане. Потопете ги в кислородна вода за 10 минути и изплакнете. Пластмасовите дъски оставете на слънце за 1-2 часа, преди да ги изплакнете.

Дезинфекция на тоалетната - ако искате да почистите тоалетната в дълбочина, използвайте кислородна вода, като я изсипете в шише с пулверизатор и напръскате цялата повърхност. След това добавете половин чаша в тоалетната чиния. Изчакайте около 30 минути, след което изплакнете и подсушете.

5 неща, които никога не бива да правите с кислородна вода

Почистване на плочките в банята около душа - смесете кислородна вода с денатуриран спирт и поставете сместа в шише с пулверизатор. Напръскайте стените на банята и оставете да подейства няколко часа, преди да изплакнете или оставете да действа цяла нощ.

Дезинфекция на четките за зъби - потопете четките в кислородна вода за 5-10 минути и изплакнете. Това ще предпази лицето ви от бактерии, особено ако имате кожа, склонна към акне.

Почистване на замърсени фуги - премахнете горния слой мръсотия от фугите и напръскайте с неразредена кислородна вода. Оставете да подейства 30 минути и изтъркайте със стара четка за зъби. Ако искате да увеличите почистващата сила, добавете малко сода към кислородната вода.

Нещата, които изброихме, са само част от десетките възможности за използване на кислородна вода у дома. Надяваме се, че ще ви помогнат да се възползвате от него в ежедневието си и да се радвате на невероятни резултати. А нека видим и няколко любопитни факта, свързани с кислородната вода.

10 неподозирани приложения на кислородната вода

Кислородната вода е уникален химикал с множество интересни свойства и приложения:

  1. Кислородната вода е открита през 1818 година от френския химик Луи Жасен. Оттогава тя намира широко приложение в медицината, бита и индустрията.
  2. Кислородната вода е безцветна и безмирисна течност със състав H2O2. Въпреки че няма цвят и мирис, тя е силно окисляващ агент.
  3. Кислородната вода се използва за дезинфекция и пречистване на рани, пластмасови повърхности, питейна вода и др.
  4. Преди да се появят съвременните продукти за боядисване на коса, жените са използвали кислородна вода, известна като "перхидрол", за изрусяване.
  5. Водородният пероксид се използва при някои фойерверки, за да се създадат ярки светлинни ефекти.
  6. Кислородната вода се използва за дезинфекция и удължаване на срока на годност на някои храни като плодове и месо.
  7. Кислородната вода е ефикасно средство за премахване на отпадъчни води и замърсители и затова е изключително полезна за опазване на околната среда.

Тези факти показват едва малка част от приложението на кислородната вода.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес