Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха шести основен вкус - как го описват учените и кога може да го усетим ?

16 октомври 2023, 10:55 часа

Наскоро е открит шести вкус, при който вкусовите рецептори в устата са свързани с амониев хлорид. Те реагират подобно на киселото, но този нов вкус се отличава от петте основни, които са известни до момента.

Четирите основни вкуса са солено, сладко, кисело и горчиво, а петият е “умами” и е открит през 20 век в Япония, като е описан като приятен, нежен послевкус, който подобрява храната и изживяването, което имаме.

Различните комбинации на четирите основни вкуса определят как възприемаме вкуса на храната, която консумираме. Освен вкуса, ние усещаме и дали храната е топла, или студа, като усещането за топлина може да възникне по няколко начина – ястието наистина е горещо, или от люти подправки, които са богати на вещество, което подава сигнал на езика за горещина, без да има такава.

В научно изследване, публикувано в сп. Nature Communications, се разглежда този вкус и се обяснява как той се различа от останалите пет. Той е открит като е наблюдавана силна реакция към амониев хлорид – това е бял прах, който се използва в продуктите като бонбоните лакриц, например. Въпреки че веществото е безвкусно, езикът има силна реакция към него, когато го усети. Новооткритият вкус няма собствени вкусови рецептори, а се използват вече съществуващи такива, които отговарят за усещането ни за киселия вкус. За разлика от реакцията към киселото обаче, амонивият хлорид води до доста по-силна реакция в тези рецептори. Протеиновият рецептор на езика OTOP1 е ключов за този протеин, като той е важен и за киселия свеж вкус, който усещаме, когато пием лимонада, например.

Вкусовите предпочитания, които разказват много за характера

Силната реакция към това вещество може и да е заради факта, че в големи количества то е токсично и това да води до провокация на езика да изпраща сигнал към мозъка, че има потенциална опасност за организма и трябва да се внимава. Това обяснява и факта защо някои хора се наслаждават на вкуса на лакриц, докато на други направо им се гади, когато го усетят. При първите няма толкова силна чувствителност в езика към амониевия хлорид, докато при вторите тя определено е доста висока.

Какво представляват бонбоните лакриц ?

Бонбоните лакри (или лакрица) са направени от корена на растението Glycyrrhiza glabra, което се нарича лакрично растение. То се отглежда предимно в Средиземноморските региони и в някои части на Азия.

Лакрицът се използва в медицината и кулинарията от древни времена. В традиционната медицина коренът на лакрицата се използва за лечение на бронхит, болести по гърлото и стомашно-чревни проблеми. Той има сладък вкус, подобен на захарта, но с по-силен и доста характерен аромат.

7 причини, заради които не усещаме вкуса на храната

В кулинарията бонбоните се правят като сладки, които се консумират като вкусни лакомства. Те са известни в някои кухни по света, особено в скандинавските страни като Холандия и Финландия. Лакрицът се използва също така за ароматизиране на алкохолни напитки като лакрични ликьори.

Важно е да се отбележи, че лакрицът съдържа активни съставки като глициретинова киселина, които могат да имат влияние върху здравето, особено при консумация в големи количества. Глицеритиновата киселина може да повиши кръвното налягане и да предизвика други нежелани ефекти, затова употребата на лакриц трябва да бъде умерена, особено при хора, които имат високо кръвно налягане или други здравословни проблеми.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес