Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От пелени до съдомиялна: 5 женски изобретения, които промениха домовете ни

03 август 2024, 11:08 часа

Рационално мислене, инженерен гений и след това успешен бизнес. Жените са допринесли значително за изобретяването и разработването на домакински уреди въпреки всички пречки и дискриминация в много области.

Ето няколко уреда, изобретени или подобрени от жени.

1. Съдомиялна машина

Първата практична механична съдомиялна машина е изобретена от Джоузефин Кокрън през 1886 г. Тя била разочарована от начина, по който слугите ѝ чупели и разбивали крехкия порцелан. Затова изобретила машина, която използвала налягането на водата за измиване на съдовете.

Изобретението ѝ става хит и тя основава компания, която става известна като Garis-Cochrane Manufacturing Company. Успешният бизнес, който се разраства, по-късно е продаден на KitchenAid.

Топ 5 изобретения, които са променили човечеството към по-добро

2. Хартиен филтър за кафе

През 1908 г. Мелита Бенц изобретява първия хартиен филтър за кафе. И това е революция в начина, по който се приготвя традиционната сутрешна напитка.

През следващата година Мелита и съпругът ѝ Хуго продават 1200 филтъра на Лайпцигския панаир. Компанията, основана от семейство Бенц, все още съществува. Melitta Group продава филтри за кафе, кафемашини, кафеварки и много други продукти за бита.

3. Електрическият хладилник

През 1914 г. Флорънс Парпарт изобретява подобрена версия на електрическия хладилник. Нейният дизайн използва по-ефективен двигател, който изисква по-малко поддръжка в сравнение с предишните модели.

По-специално, благодарение на нейната идея в хладилниците се появява серпентината, която увеличава площта на охлаждащия кръг. Сега тези тръби на задната стена са пълни със специален хладилен агент, но тогава те са били пълни с вода, която е преминавала през кутия с лед и така се е охлаждала. Контейнерът минавал покрай рафтовете с храна и такъв хладилен шкаф бил много по-ефективен от моделите, при които всъщност контейнерът с храна бил просто заобиколен от контейнери с лед.

7 от най-важните изобретения в историята

4. Пелени за еднократна употреба

През 1950 г. Марион Донован изобретява първата покривка за пелени за многократна употреба. Тя използвала завеса за душ като водоустойчиво покритие, найлонов плат за парашут, за да премахне обрива от пелени, и заменила английските щипки с каишки.

Първоначално изобретението ѝ е отхвърлено от производителите. След това тя получава четири патента за него и ги продава на корпорацията Keko за 1 млн. долара.

По-късно тя успява да разработи състав на хартия, подходящ за пелени за еднократна употреба, но е отхвърлена от големите хартиени компании поради сексизъм и подценяване на подобно изобретение. Смята се обаче, че именно нейните нововъведения са залегнали в основата на пелените за еднократна употреба и в крайна сметка са довели до създаването на Pampers.

5. Дъска за гладене

През 1892 г. Сара Бун патентова подобрен дизайн на дъска за гладене. Тази дъска с панти, на която гладим ръкавите на ризите, е нейна заслуга.

Формата, конструкцията, размерът, възможността за гладене от двете страни на ръката - всичко това е нейно дело.

Това са само някои от домакинските уреди и устройства, които са изобретени или подобрени от жени. Още хиляди големи и малки разработки са останали зад кулисите, но са подобрили живота на безброй хора.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес