Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 60 до 30: Как да намалите наполовина биологичната си възраст

28 септември 2024, 11:00 часа

Възможно ли е да се чувстваш на 30 на 60? Предприемачката Тина Уудс от Лондон вярва в това. Тя твърди, че се чувства наполовина на истинската си възраст и намира сили да върти бизнес, да танцува до сутринта и да се омъжи за любимия.

Освен това доброто състояние на Уудс се потвърждава от медицински данни. Тя прави специален биологичен тест, който показва на каква възраст е нейната скорост на стареене, метаболизъм, сърдечно състояние и количеството на вътрешните хронични възпаления. Резултатите са зашеметяващи: на 60 години всички показатели на Тина варират между 30 и 40 години, но никой от тях не достига реалната й възраст. И още по-изненадващо е, че най-простите неща, като спорт и „чисто“ хранене, помагат на Тина да се поддържа в тази форма - ще ви разкажем по-подробно.

4 стъпки към вечната младост, които са достъпни за всеки

Още: Тези прости съвети ще ви помогнат да изглеждате по-млади от възрастта си

Вземете си витамините

От стареенето на организма няма спасение, но то може значително да се забави. А частта от тялото, която първо остарява, са нашите стави. Ето защо има смисъл да се приемат витамини и добавки с колаген и калций , които помагат за поддържане на подвижността и гъвкавостта на ставите, а също така предотвратяват тяхното разрушаване.

Освен всичко друго, експертът съветва да се пие витамин D. В повечето страни по света това не е достатъчно, тъй като слънцето ни посещава само през летния сезон. Така че през останалото време има смисъл да приемате витамини, за да поддържате състоянието на вътрешните органи, както и еластичността на кожата.

Не забравяйте и за Омега-3 . Тези витамини съдържат здравословни мазнини, които поддържат косата ни блестяща, ноктите ни здрави, кожата ни стегната и стегната и защитават нервната ни система.

Още: Учените посочиха какво състарява и какво подмладява мозъка ни

Ограничете се в храната

Тина Уудс практикува диета, която все още не е напълно проучена. Това включва само едно хранене на ден в продължение на 4 дни в седмицата - докато останалите три дни трябва да ядете 3 пъти на ден. Много изследвания показват, че дългият период без храна помага на червата и стомаха да работят по-добре и насърчава обновяването на тялото. Въпреки това, по-добре е да се консултирате с вашия лекар, преди да преминете към тази диета, тъй като тя може да не е подходяща за вас.

Ако не сте съгласни с такива радикални мерки, все пак си струва да работите върху храненето си. Като минимум избягвайте ултрапреработените храни, тъй като те съдържат трансмазнини и консерванти, които разрушават здравите клетки в телата ни, което води до стареене и увеличава риска от сериозни заболявания. Много е лесно да разграничите ултрапреработената храна от здравословната храна - колкото по-далеч е храната от оригиналната си форма, толкова по-преработена е тя. Например хапките са ултра преработена храна, а пилешките гърди не са обработени.

Физическа активност

Още: Как само със сода може да подмладите вашите рози

За да поддържате цялото си тяло младо, просто трябва да сте фен на упражненията, казва експерт. Те помагат за облекчаване на стреса (основен фактор за стареенето и болестите), а също така укрепват мускулите и ставите. По-добре е натоварването да е разнообразно: например редувайте йога, силови упражнения и танци тип румба, които ще развият вашата гъвкавост. Спортът също укрепва сърдечния мускул и намалява риска от инфаркт.

Хормонозаместителна терапия

С настъпването на менопаузата нивото на хормоните намалява, което води до бързо стареене. Например, дефицитът на естроген води до лоша памет и настроение, наддаване на тегло, горещи вълни и прекомерно изпотяване, загуба на коса и напукани нокти, хронична болка и влошаване на ставите. Дефицитът на прогестерон се превръща в намалено либидо, проблеми с артериите, оток, безсъние, косопад и патологии на млечните жлези. И това не са единствените хормони, които намаляват по време на менопаузата и без които е невъзможно да се поддържа младостта.

За щастие съвременната медицина и фармакология са разработили начини за повишаване на нивата на хормоните чрез заместителна терапия. Може да бъде изолирана - ако само един хормон "страда" и комбинирана - ако трябва да повишите нивото на цял слой хормони.

Въпреки това, преди да започнете да приемате заместителна терапия, трябва да се консултирате с гинеколог и да преминете всички необходими тестове. В някои случаи ХЗТ повишава риска от рак на маточната шийка и рак на гърдата, така че е важно да сте сигурни, че не сте изложени на риск.

 

 

източник: https://www.marieclaire.ru/krasota/iz-60-v-30-kak-sokratit-svoi-biologicheskii-vozrast-v-2-raza-sovety-eksperta/

 

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес