Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Основните врагове на острото зрение: Навиците, които ни превръщат в "очилатковци"

10 август 2023, 07:55 часа

В повечето случаи зрителното увреждане възниква по вина на самия човек.

Дръжте мобилния си телефон далеч от очите си!

Според статистиката на СЗО заболяванията на органите на зрението заплашват всеки втори жител на Земята. И всеки сам си е виновен за това. В крайна сметка, никой не ви принуждава да висите в интернет с часове, да пестите пари за висококачествени лещи или лампи в полилея.

Още: Храни, които поддържат очите ни здрави

Офталмологът Генадий Бондаренко подчертава, че много от безвредните навици при повечето хора, водят до влошаване и дори загуба на зрението. И така, стъпка по стъпка, хората се доближават до състояние, в което без очила или лупа е не само невъзможно да се вдене конец в игла, но и да се прочете заглавието на книга на щанда в магазина.

Ето пет от най-"ужасните" навици, от които очите престават да бъдат пътеводители към прекрасния и чуден свят около нас.

Спестявате от лещи. Не е тайна, че те трябва да се сменят периодично. Има обаче хора, които с цел икономия използват едни и същи лещи с месеци. И това е много лошо: с течение на времето на повърхността на лещите се образуват протеинови и мастни натрупвания, които са идеална среда за живот и размножаване на вредни бактерии. В резултат на това скъперниците са принудени все повече да се сблъскват с възпаление на очите и да харчат значителни средства за решаването на тези проблеми.

Не откъсвате очи от монитора на компютъра, смартфона или таблета с часове. Дори стандартният осемчасов работен ден, ако го прекарате изключително на стол, седнал на маса, може да ви отведе до кабинета на офталмолог само за година. И ако общувате със света изключително чрез джаджи вечер, както и през уикендите, тогава тази среща ще се случи много по-рано.

Още: Учени: Топлият климат увеличава риска за зрението

Носите слънчеви очила с ниско качество през лятото. Изглежда, че това е същият аксесоар, от който не може да се пести, както и от лещи. Запомнете: в слънчевите очила основното нещо не е формата или името на производителя, а степента на защита на очите от ултравиолетовото лъчение. Евтините очила, които се продават в супермаркетите или масовите магазини, няма да могат да осигурят добра защита.

Лоша светлина. Още един разход в семейния бюджет, който не си струва да спестявате. Редовната работа на компютър в тъмна стая (както и в лошо осветен офис) или гледане на филми и програми на тъмно провокира силно пренапрежение на очните мускули. По същия начин не трябва да се занимавате с хоби при слаба светлина: няма да можете да се съсредоточите върху важни детайли и зрението ви бързо ще се влоши.

Отказ от преминаване на медицински преглед. Редовните прегледи при офталмолог ще ви помогнат да забележите навреме започналите проблеми и да предприемете мерки за тяхното отстраняване.

Източник: ADV

Още: Защо се появява умората в очите и как да се отървете от нея?

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес