Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осем интересни сватбени ритуали, за които трябва да знаете

17 март 2021, 15:30 часа

Бракът е създаден с цел продължаване на рода, и е съюз на противоположностите - мъж и жена, Ин и Ян. Тези 8 сватбени ритуали, някои от които вероятно познати ще ви изумят с простотата си и символизма.

Първи сватбен ритуал: Любовен възел

Този ритуал е бил използван от римляните. Според тях, този възел символизира баснословната плодовитост на Херкулес. Известен още като любовен възел, той е символ на вечната любов и е слаган в предпазния пояс на булката, за да бъде развързан от младоженеца.

Втори сватбен ритуал: Пиене от чашата Кидуш

На еврейската сватбена церемония булката и младоженецът пият от чашата Кидуш - израз на тяхната любов. На сватбата по традиция свещеникът счупва чаша, което представлява началото на техния съюз.

Трети сватбен ритуал: Споделянето на чашата на вечността

Използването на тази чаша е древна традиция, водеща началото си от келтската и еврейската култура. Булката и младоженецът споделят чашата за пръв път като съпруг и съпруга, показвайки събирането на двете семейства.

Четвърти сватбен ритуал: Къносване на ръцете

В деня Менди ръцете и стъпалата на индийската невеста се украсяват със сложни плетеници от къна, които означават силата на любовта в брака. Тъмният цвят на рисунъка е зна за щастие. Често имената на младоженците се вписват в орнаментите.

Пети сватбен ритуал: Махането на булото

Булото е познато в много култури и предназначението му е да пази булката от лоши духове и да възпира злото. То е символ на невинността. Ритуалното махане на булото представлява откровението и светлината.

Шести сватбен ритуал: Завързване на китките

Старата традиция да се завързват китките на младоженците с лента или връв е символ на вечната връзка между булката и младоженеца. Фразата "да завържеш възел", което означава "да се ожениш", води началото си от този ритуал.

Седми сватбен ритуал: Поръсването с ориз и конфети

Поръсването на пътя пред новобрачната двойка е стара традиция, водеща началото си от Древен Рим и Египет. Като символ на изобилието оризът се хвърля с надеждата, че бракът ще бъде успешен и плодоносен.

Осми сватбен ритуал: Сватбената торта

Сватбената торта е ключов символ в брака на Запад. Младоженците първи и заедно разрязват тортата и с това изразяват съвместното си бъдеще. Във Великобритания тортата съдържа плодове и ядки - символи на плодородието.

Надявам се тези 8 сватбени ритуала да са ви били интересни и да сте научили нещо полезно, за това което символизират!

Евгени Пенчев
Евгени Пенчев Отговорен редактор
Новините днес