Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обич към себе си и нарцисизъм – каква е разликата?

07 март 2021, 16:45 часа

Любовта към себе си е нещо добро. Помага ти да се цениш и да бъдеш най-добрият си приятел. Когато обичате себе си, не е нужно някой друг да ви обича! Въпреки че няма абсолютно нищо лошо в това да обичаш себе си, понякога хората бъркат това с нарцисизъм.

Нарцисизмът се превежда свободно като обсебване от себе си. Той ви прави егоисти и суетни като човек и е много различен от любовта към себе си. За да избегнете това объркване, ето как да различавате обичта към себе си и нарцисизма.

Любов към себе си

Любовта към себе си е приоритизиране и грижа за себе си. Означава да държите високо на вашето благополучие.

Прави ви позитивен човек и изгражда самочувствието ви. Когато имате високо самочувствие, за вас става лесно да се отнасяте към другите като към равни. Не гледате отвисоко на никого и знаете как да оцените постиженията им и да отпразнувате успеха им.

Когато обичате себе си и се чувствате сигурни, вие незабавно ставате смирени и съпричастни като личност. Нямате притеснения да насърчавате другите и да ги виждате да успяват.

Нарцисизъм

Нарцисизмът е състояние, при което човекът има завишено чувство за важност. Това включва прекомерен интерес към себе си. Нарцисизмът ви прави ревниви и несигурни като човек. Не се чувствате щастливи, когато другите успяват и по някакъв начин винаги се опитвате да намерите начин да изпъкнете.

Имате тази ненаситна нужда да бъдете по-добри от другите, дори ако това включва манипулация. Жадувате за признателност и комплименти. Без тях се чувствате непълни и безполезни и винаги търсите.

Винаги трябва да контролирате нещата. Вие имате това желание винаги да бъдете в центъра на вниманието на всички и сте готови да направите всичко за него.

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес