Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова сцена и фолклорни костюми купиха в Стамболийски

08 септември 2021, 22:20 часа

Нова сцена и фолклорни костюми осигуриха в община Стамболийски тези дни.

„Имаме още два спечелени проекта - за закупуване на нова сцена и нови костюми за танцьорите от "Траке" и "Южняче". Заслугата е на председателя на МИГ Стамболийски Стоян Богданов, който реализира двата проекта“, съобщи кметът Георги Мараджиев. Сцената и костюмите вече са купени, като те са на стойност съответно 28 314 и 29 303 лева.

„Старата сцена в момента се преработва. Ще бъде монтирана в екопарка до Детския център. Ще бъде ниска, за да може да се ползва за детски дискотеки и игри, представления, куклен театър. Срещу сцената ще бъдат наредени дървени маси с пейки за деца и родители. Идеално място за рождени дни и детски партита на открито. Родителите могат безплатно да организират незабравими пикници и празници за своите деца“, подсказва градоначалникът.

„Спомням си, че на Празника на града момчетата от „Траке“ искаха нова сцена, а с прекрасния си танц, който изпълниха, почти счупиха старата. Сега мога да им кажа: „Хайде, момчета, дочупете я“, защото ще имат нова сцена“, коментира през януари кметът Георги Мараджиев, когато МИГ Стамболийски спечели проекта в сътрудничество с общината.

 

 

Сцената е 120 кв.м., модулна и с противоплъзгаща настилка, за да се ползва както за танци, така и по време на концертите и различните мероприятия на открито, провеждани редовно в общината. Ще се сглобява и разглобява лесно и така ще има възможност и да се поставя на различни места в общината.

Проектът е наречен „Популяризиране на местната идентичност посредством дейности за придобиване на материални активи за интересите на местната общност“.

Другият спечелен проект „Популяризиране на живото културно наследство на територията на община Стамболийски“ е за закупуване на 50 автентични народни носии от тракийския регион за местните самодейни танцови състави „Траке“ и „Южняче“.

„Тези носии са за нашите гълъби, както наричам дамите от „Траке“, защото символ на общината е белият гълъб, а те неведнъж като гълъби са разнасяли славата на нашето самодейно изкуство в България и зад граница“, каза тогава кметът.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес