Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няколко начина да спрете да стискате зъбите си, докато спите

10 октомври 2021, 16:47 часа

Стискането на зъбите и скърцането с тях по време на сън си е сериозен проблем, който може да доведе до увреждане на цялата устна кухина. Това състояние на стискане и скърцане си има и название – бруксизъм. Хубаво е да вземете своевременни мерки за предотвратяването на този проблем, защото освен че ще увреди зъбите ви, може да се стигне и до разрушаване на челюстните стави, проблеми с храненето и говоренето. Чрез методите, които ще ви разкрием, можете да облекчите тези спонтанни действия и да предотвратите рисковете, които може да се появят.

От какво е предизвикано стискането на зъбите?

Най-често стресът и повишената възбудимост са причините за това скърцане със зъби, но има и някои неясноти относно това какво подтиква тялото ви към тези действия. 
Като друга възможна причина се счита и неправилната захапка. Неправилното подреждане на зъбите и разминаването на челюсите също може да ги увреди. 
Консумацията на прекалено твърди храни ежедневно също може да доведе до пренапрежение в зъбите и да ги накара да продължат с това стискане и докато спите.

Симптоми

Ако досега не сте установили, че имате бруксизъм, ето някои симптоми, чрез които може да разберете:

•    Главоболие;
•    Зъбобол;
•    Болка в мускулите, лицето, челюстта или шията при събуждане;
•    Износване на зъбната коронка;
•    Счупени зъби, разрушаващ се емайл.

Не бива да неглижирате този проблем, ето някои съвети за справяне с него:

Посетете зъболекар

Това е първото и най-важно нещо, което трябва да сторите при индикация на проблем със зъбите. Те знаят много добре какви съвети да ви дадат, за да се справите с бруксизма. Най-често се предписват гумени шини, които да предпазват зъбите ви.

Намалете стреса

Знаем, че в днешно време поводите за стрес и напрежение никак не са малко, но се опитайте да намерите своето успокоение. Тренировки, йога, медитация, разходки, разговори с близките биха подобрили значително емоционалното ви състояние. През деня избягвайте неприятни срещи или ситуации, които ще ви раздразнят. Стресът е от основните фактори, виновни за стискането и скърцането със зъби, както и за появата а редица други заболявания, затова го сведете до минимум.

Избягвайте твърдите храни

Ако имате такъв проблем, ще е добре да избягвате прекалено твърдите храни, тъй като те не влияят благоприятно на зъбите и челюстта. Ако страдате от бруксизъм, дъвченето на твърди храни само ще увеличи болката. Ядки, дъвки, тлъсто месо, киселинни храни и прекалено съдържание на захар изключете от менюто си или поне редуцирайте приема им. Те допълнително развалят емайла и правят зъбите още по-чувствителни.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес