Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Някои прекалено екзотични ястия от цял свят

14 февруари 2022, 20:20 часа

1. Дуриан. Дурианът се нарежда на първо място в класацията за най-екзотични плодове в света. Той представлява кръгъл плод с пирамидални шипове, които предпазват нежната сърцевина. Средното му тегло е 8 килограма, а главните му специфични черти са многостранен вкус и ужасна, неописуемо отвратителна миризма. Тя е толкова гадна, че в някои страни в офиси, ресторанти и самолети не е рядкост да се види надпис: „Да не се влиза с дуриан!“ Така че, ако някой в Югоизточна Азия ви предложа нещо, което мирише на гнил лук, развалена риба, терпентин и непречистени отпадни води, не се съмнявайте - това е дуриан.

2. Хагис. Това е традиционен шотландски своеобразен пудинг от овча карантия: сърце, черен и бял дроб, скълцани ситно, смесени със свинска мас, овесени ядки и лук. С готовата смес се пълни варен овчи стомах. Между другото, един българин определено не може да разбере какво толкова му е „екзотично“ на хагиса: поне като описание и картинки в интернет е доста близо до нашенския „бабек“, нищо че той е от свинско.

3. Кобра. В Индонезия и Виетнам за кобрите се смята, че имат магически свойства, а ястията от месото им са много популярни. От месо на кобра се готвят супи, печено на барбекю и дори кюфтета за котлети на хамбургери. Впрочем, подобни деликатеси съвсем не са евтино удоволствие. Сърцето на кобрата също се яде. Традицията е змията да се убие пред клиента, сърцето се изважда и му се сервира като мезе за оризова ракия.

4. Гнило сирене „кацу марцу“. Това сирене се прави в Сардиния и е много специфичен деликатес. Докато отлежава, част от кората се отрязва, а самото сирене се оставя на открито, за да могат в него мухите да снесат яйца. Средно мухите снасят около стотина яйца, сетне от тях се излюпват личинки, които отделят киселина, ускоряваща процеса на гниене. Обикновено, когато сиренето е готово, тоест – достатъчно изгнило, в него гъмжат хиляди личинки. Истинските ценители го ядат направо с живите личинки.

5. Бисквити с оси. Някои се страхуват от оси, а други ги превръщат в пълнеж за бисквити – този вариант е популярен в Япония. Насекомите се ловят, варят, изсушават и се смесват с тесто, което се пече във фурна. Местното население обожава хрупкави сладкиши с оси. В Япония по принцип ястията от насекоми са на голяма почит, като ги смятат за много хранителни и богати на протеини.

6. Пържени плъхове. Понякога възниква усещането, че жителите на Азия не се вълнуват много-много какво точно ядат. Иначе трудно се обяснява популярността на ястия с плъхове?! Месото на тези гризачи е много търсено в някои азиатски страни. В павилионите на уличните търговци можете да видите варени, пържени, пълнени и задушени плъхове, както и плъхове на шиш.

7. Коктейл от жаби. Отличителният белег на един ресторант в Перу е коктейл от жаби. За целта жабите се убиват и смесват в блендер с други съставки. Явно клиентите са доволни, защото такива коктейли се готвят там вече над 15 години.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес