Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Някои от най-смешните имена на градове в България

07 август 2023, 14:02 часа

Не съществуват правила как да се кръщават имената на градовете. Зад всяко име на град стои история, легенда, събитие или просто случайност.  Затова някои от тях звучат странно и нестандартно. Опитахме се да съберем някои от най-смешните имена на градове в България.

Вълчедръм

Градът е разположен в област Монтана, на 23 км от Лом, с население 3134 жители.
Името “Вълчедръм” идва поради това, че било обградено с нискостеблени храсти (дръмка), в които се въдели вълци. 

Меричлери

Меричлери се намира в община Димитровград, близо до Чирпан. Населението на града е 1607 жители.
Няколко се версиите за произхода на името. В някои исторически източници е посочено, че името е с турско-арабски произход и означава “горчиво питие”, което отговаря на вкусовите качества на минералната вода, която извира южно от селището.
Другата версия е, че името идва от думата “мерич”, т.е. Марица, реката, която минава през близкия град Димитровград.

Опака

Опака е град в област Търговище, на 15 км северно от град Попово. В града живеят 2500 души.
Опака е старо селище, датиращо от 2-ри век, когато тук се заселват траки от племето кробизи.
Предполага се, че името произлиза от латинската дума “опакус” - сенчесто място или “опан” - бяла глина. Градът е разположен в сянката на хълмове и в местности, които са богати на халцедонови пясъци и бяла глина - ценна суровина за промишлеността.

Кои са най-новите градове в България?

Полски Тръмбеш

Полски Тръмбеш е разположен на 37 км северно от Велико Търново. Населението на града е 4230 жители.
За първи път селището се споменава в османски регистри през 1430 г. с името Полски Търъмбеш. Среща се с още няколко имена, но във всички се среща името Тръмбеш. Думата “тръмбеш” идва от старославянската дума “тръмбя” (подготовка на земята преди оран).
Друго предположение е, че името произлиза от турската дума “тремпе” - тъпан за разгласа.

Сунгурларе

Сунгурларе е град в област Бургас, близо до Карнобат с население от 3240 жители.
Днес градът е прочут най-вече с бялото вино “Сунгурларски мискет”.

В дълбока древност в тези земи имало вековна гора с много високи дървета. В техните клони са виели гнезда сиви соколи. Първите заселници на селото го наричат Соколаре. Наставката “ларе” е от турски произход и е добавена по-късно, когато се заселват и турци. Езиковедът проф. Борис Симеонов доказва, че словоформата “сунгур сунгур” се среща в прабългарски паметници от шуменския регион и означава на съвременен български език “соколи, соколи”. 

Криводол

Криводол е разположен в област Враца, близо до град Монтана и наброява 2918 жители.
През тракийската епоха селището се нарича Тавтиомозис. Името Криводол се среща за първи път в османски документ от средата на 15-ти век като ленно владение с 63 домакинства. Произлиза от “крив дол”.

Угърчин

Град Угърчин е разположен в северните части на Предбалкана, на 33 км западно от Ловеч и на 28 км източно от Луковит.
Името “Угърчин” е от кумански произход, чието значение е неясно. За първи път се среща в османски документ от 1485 г. Днес такова лично име не съществува. Но личното име Угърчин се среща върху надгробна плоча от 1379 г. до вратата на митрополитската църква в Охрид. 

Топ 10 на най-големите градове в България

Момин проход

Град Момин проход е разположен на 70 км от София. Наброява 1422 жители. Две са теориите за произхода на името. Първата е свързана с популярна местна легенда.
Турски големец имал болна дъщеря, която не можела да ходи заради болни крака. Бащата бил готов на всичко само, за да я излекува. Веднъж двамата минавали през Солудервент и спрели да си починат. Момичето видяло, че наблизо се издига пара и поискала да я пренесат дотам. Седнала и си потопила краката. Станало невиждано чудо …потопила си отново краката в парата и накрая проходила. Оттогава мястото започнало да се нарича Момин проход.

Друго предположение гласи, че името идва от характера на прохода - много тесен, стръмен и непристъпен и може да се отбранява само от девойки.

Гулянци

Гулянци се намира в област Плевен, близо до град Никопол с население 3268 жители.
Селището е наследник на римския военен лагер Утус, който възниква на левия бряг на река Утус (тракийското име на река Вит), като крайпътна станция на крайдунавския път.
Турците наричат селището Гюлан - от “гюл” (роза) заради белите и червени рози, отрупали дворовете и околността. С времето името се променя в Гюлянде, Гюлянци ди днешното Гулянци.

Бобошево

Бобошево е един от най-малките градове в България. Разположен е в Бобошевското поле, на двата бряга на река Струма, в подножието на Влахина планина. Намира се на 14 км от Дупница и на 17 км от Благоевград. Наброява 955 жители.
Според Владимир Георгиев, автор на “Български етимологичен речник” произходът на името идва от “боб” и топонимната наставка -ош.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес