Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НИКОГА не оставяйте дамската си чанта на пода

12 август 2021, 14:38 часа

Независимо какво развитие ще постигнем технологично и интелектуално, старите суеверия и навици винаги ще намират от къде да се прокраднат в живота ни и да влияят на дреболиите, които правим всекидневно. 

Едно от често срещаните поверия, което чуваме често у дома от бабите си е, че не трябва да се слага дамската чанта на пода, защото е на бедност.

Но от къде идва подобно поверие?

Суеверията за петък 13-ти - защо и с какво е опасен

Чантата на пода, води до разорения. Това идва от идеята, че парите обичат да бъдат уважавани, за да ви уважават и те и предполагат стриктен ред и подреждане. Оставени, буквално, на земята, те се "обиждат" и започват да "бягат" от вас. 

Друго обяснение пък ни връща доста назад в историята при славяните.

Те вярвали, че подът в къщата, е свързващото между реалния свят и този на лошите сили, за това и метенето на къщата е било изключителна важна част от ежедневието им. Например всеки път, когато се появял непознат посетител, жените метяли и миели пода след него, за да се предпазят от отрицателната енергия. 

За това и ако сложите чантата на пода, тя ще натрупа отрицателна енергия. А ако сте ходили на гости, там сте държали чантата на земята, а после и вкъщи пак я сложите на пода, така ще прехвърлите и чуждата лоша енергия при вас. Дори има контрадействие срещу това и то е да поставите някъде в дома си малко бурканче, което да не позволява на лошата енергия да се установи.

Обяснението може да е и международно. Из цяла Европа се твърди, че чантата на пода е предвестник на кражби, за това и във всяко антре, в която и да е държава, има специална масичка в коридора, на която да си оставяте чанта и портмоне.

В Латвия да речем, оставянето на чантата на пода, блокира доходите на стопаните на къщата, за това ако ходите на гости в Латвия не бъдете невъзпитани гости!

Суеверия в кухнята – какво никога не трябва да правим

Но почти навсякъде вярването е едно общо - фалит и загуба на пари. Дали вярвате или не в подобни поверия, изборът е изцяло ваш. Вероятно няма капка истина в тях. Но все пак сме сигурни, че при следващото прибиране у дома, доста ще се замислите къде да хвърлите чантата си!

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес