Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Необичайните употреби на кислородната вода в домакинството

23 юли 2022, 12:00 часа

Кислородната вода е най-често срещаното нещо у дома. Винаги я използваме за промиване на малки рани или порязвания. Тя обаче може да се използва и за други неща, тъй като е мощен дезинфектант.

Ползите от кислородната вода

Ако някой у дома е болен, то със сигурност ви е много трудно да спазвате добра хигиена, така че да не пострада някой друг. Банята се посещава от всички, а често четките за зъби стоят една до друга. Затова можете да ги накиснете в кислородна вода, като по този начин убиете част от микробите.

Кухненският плот и дъската също се използват непрекъснато за приготвяне на храна. Ако не се почистват добре, те са идеалната среда за развитието на бактерии. От време на време ги почиствайте с кислородна вода. Вътрешна част на хладилника също може да се почисти по този начин, като се премахнат всички замърсявания и неприятни миризми. Просто използвайте мек парцал и почистете вътрешността.

5 неща, които никога не бива да правите с кислородна вода

За загорелите съдове също можете да използвате кислородната вода. Просто я смесете със сода за хляб. Двете съставки винаги присъстват в дома ви, така че лесно ще се справите с петната. Нанесете ги на засегнатите места и оставете за няколко минути да действат. След това просто изплакнете с чиста вода.

Ако пък имате петна от бели тъкани и не знаете какво да правите  - спокойно, без паника. Просто ги накиснете в кислородна вода, непосредствено преди да я пуснете в пералнята. Кислородната вода ще разгради петното и то ще излезе без проблем.

Кислородната вода може да ви помогне и при дезинфекция на играчките. Знаете, че децата пипат какво ли не и обикновено това отива в устата им. Следователно, за да сте спокойни, то е хубаво да ги дезинфекцирате. Най-бързо става като забършете с нещо – кислородна вода и парцал. Така няма да се притеснявате и от алергична реакция към някой препарат или нещо друго.

10 неподозирани приложения на кислородната вода

Стайните растения ще бъдат здрави и растат по-добре, ако от време на време ги пръската с пулверизатор. Така ги предпазвате от различни болести или вредите, които биха им навредили. Просто разредете малко кислородна вода и вода и сложете в бутилка с пулверизатор.

Въздухът у дома ще бъде много по-добър, ако към овлажнителя, който използвате, добавите малко кислородна вода. Така ще се дезинфекцира помещението от различни микроби и организми. Подходящо решение е за хора, които страдат от алергии или дихателни проблеми.

Ако пък имате дрехи, които не сте носили отдавна и миришат на застояло, то можете да премахнете миризмата с кислородна вода. Смесете на равни части с оцет и напръскайте. След това пуснете в пералнята и готово – миризмата я няма.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес